ro    en    en    en
Info »» Noutăți »»

Noutăți

 

 

Cu o investitie de 600 000 de euro un antreprenor roman scoate ce-i mai bun din fructele romanesti.

Produsele bio sunt una dintre tendintele de consum ale ultimilor ani in materie de alimente si bauturi.

Marius Macarescu, un antreprenor recent intrat in aceasta industrie a decis sa parieze pe un nou business si cu o investitie de 600 000 de euro facuta intr-o fabrica de procesare a legumelor si fructelor, imbuteliaza in Campulung Muscel sucuri 100% naturale sub brandul Profructta.

Dupa cativa ani de cercetare, documentare si investitii, in anul 2014 acesta lansa prima productie de suc de mere 100% natural direct pe rafturile hypermaketului Cora.

“In 2010 eram intr-un concediu in sudul Frantei si am stat doua nopti la un hotel care ne-a servit numai cu sucuri naturale si dulceturi ambalate in sticla. Acolo ne-a venit ideea, vazand ca au sucuri din mar si din fructe de padure si ne-au spus ca au peste cantitatea minima de fruct din suc ceruta de UE. Atunci ne-am spus: noi suntem din Campulung Muscel, care este o zona cunoscuta pentru mere si pentru fructe de padure”, spune Marius Macarescu, intr-un interviu acordat HotNews.ro la evenimentul GPeC.

Profructta_3Fabrica musceleana produce sub brandul Profructta sucuri naturale din fructe si legume imbuteliate in sticle de: 0.3 l0.5 l0.7 l si1 l.

Gama este una diversificata, sub brand-ul Profructta producandu-se deja suc de mere si fructe de padure, suc de mere si visine, suc de mere si pere, suc de mere si cirese, suc de fructe de padure, suc de pere si suc din mix de legume.

Materia prima este achizitionata de la producatori din zona Arges-Dambovita.

Obtinute din fructe si legume atent selectionate, presate la rece, fara adaos de zahar, apa, conservanti sau coloranti, pasteurizate scurt, sucurile Profructta contin vitamine si minerale benefice pentru dezvoltarea armonioasa a organismului.

Termenul de valabilitate este dat de o pasteurizare scurta, cu scopul de a pastra vitaminele si  de a distruge microflora si microorganismele ce determina fermentarea.

“Singura interventie pe care o facem pe produs este o pasteurizare – care se face in toata industria – pentru a-i putea da produsului un termen de valabilitate ”, afirma producatorul argesean.

Profructta_6La o cutie de suc de 3 litri, seful Profructta spune ca se utilizeaza intre 4,5 si 6 kg de mere, in functie de soi si de starea marului. Spre exemplu, randamentul este mai bun daca marul este procesat imediat dupa ce este adus din livada.

Cei de la Profructta spun ca nu si-au propus sa faca productii enorme, ci isi doresc sa produca in cantitati medii tocmai pentru a nu face rabat de la calitate.

Criteriile de selectie a fructelor sunt unele foarte dure inainte ca acestea sa intre in procesare. Doua benzi sunt in permanenta supravegheate de angajati, una inainte de spalarea fructelor si una dupa spalarea acestora.

La Campulung se va incepe si productia de dulceata. Un utilaj a fost achizitionat din strainatate, iar parcursul anului 2016 acesta va fi pus in functiune pentru producerea de dulceturi 100% naturale, fara adaos de zahar.

“Este un echipament care regleaza foarte bine cantitatea de zahar din dulceata si vom incerca sa folosim doar suc de mere ca indulcitor”, declara patronul Profructta .

 

Lista Expozanți GastroPan 2016

Circa 130 de furnizori de talie mondială din 25 de țări vor sosi la expoziția GastroPan pentru a expune cele mai eficiente soluții, echipamente, materii prime și tehnologii pentru afacerile din industria de panificație, cofetărie, gelaterie, ciocolaterie, cafea și alimentație publică. Evenimentul poate fi vizitat în perioada 7-9 aprilie 2016, între orele 10 - 18, la Centrul Expo President din Târgu Mureș.

Expoziția anului în sector prezintă oferte variate pentru orice tip de afacere din domeniu, precum și un program bogat în demonstrații practice la standurile expozanților și concursuri de profil.

Vizitatorii vor regăsi la standuri o serie de noutăți, produse și tehnologii inovatoare, vor avea parte de campanii de degustări, vor urmări demonstrații practice, vor descoperi idei de afaceri, vor asista la lansarea unor concepte noi și vor beneficia de oferte speciale valabile pe perioada târgului.

ACCENT PACKAGING SYSTEMS TEAM
AGRIFLEX
ALMASRY GROUP EUROPE
AMBART
AMIRS BEST SHOPPING
ANAMOB
ANBCT
ANIS NEW GENERATION
ANROTO GOOD COMPRA
AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE
AROMATIC
AROMITALIA
AROVIT
ART PAPEL
ASOCIATIA PANGASTRO
BAKE STORE
BAKERY EQUIPMENT & SERVICE TECHNOLOGY
BB SUPER IMPORT
BIBAS
BIOKOM
BIROTECH PRES
B-MARK KFT
BORO-INFO
BRAMAC
BRAVO
BRUTARUL-COFETARUL
BSM LTD
BUSINESS SOFTWARE INTEGRATOR
CAFFE RIVER
CAKE CRAFT
CENTRO GROUP
CONTI GRUP
DADEX
DELTA CLEAN KFT
DIOSZEGI
DRY FOODS
ELDI BRUTARIA
EPSON
EUROCAS
EUROTOQUE
EXPERTAROM
EXPRESSOFT
FO PRODUCTS
FOOD PACK
FRIGO ELEKTRO
FRITSCH
GASTROMETAL
GELITA
GENERAL VENDING
GIFT DESIGN
GM PROFFEQUIP
GOOD MILLS
GOSTOL GOPAN
GRANER INOX
GREEN SUGAR
HARMOPAN
HELIT
HENDI ROMANIA
HORECA ECHIPAMENTE
HORECONS
HUTTON
ISA
J4
KITCHENSHOP
KOVACS JANOS
KUK ROMANIA
LABORATOARELE REMEDIA
LANCOM DISTRIBUTION
LEAR COMIMPEX
LEONTE
LUMEA BASMELOR
MAC LINE
MADEXPORT
MAGIE IN COFETARIE
MARTIPAN
MB DISTRIBUTION
MDL
MECATEX
MECH MASZ
MIWE
NETDISTRIBUTION
NINGBO HYOSUNG METAL MANUFACTURING CO., LTD.
NOEL EXPRESSO
NOVAPAN
ORACLE INVESTMENT
ORIETTA
PAINEA CASEI
PAN ADAMI
POLICROM
PRO POWER
PROFESSIONAL CLEANING SERVICES
PROGEP
PROMOPACK
PUNTOITALY
REAL FORNI
REVISTA GASTROMEDIA
RIMOCZI ART
ROBOT COUPE
ROMPAN
SCA GROUP
SEGAFREDO
SMART PROFESSIONAL
SMSS REITLER
SNICK AMBALAJE
SPATIUM ARCHITECTURA
SUPREMIA GRUP
SWCOOL
TAMÁS GÁBOR
TECHNO G
THERMO FISHER
TMV
TOKAJ KERESKEDÕHÁZ
TOTAL CHEMICALS
TOUCH VECTRON
TREASURE WORLD
VETRO DESIGN
WACHTEL
WERNER&PFLEIDERER
WILTON ROMANIA
ZANOLLI

7-9 aprilie 2016 | TÂRGU MUREȘ CENTRU EXPO PRESIDENT | PROGRAM DE VIZITARE: 1000-1800
Pentru detalii contactați organizatorii la telefon +40787-677 310

sursa: www.gastropan.ro


Ce câștigă furnizorii care devin SPONSORI ai Concursurilor GastroPan?

Ce câștigă furnizorii care devin SPONSORI ai Concursurilor GastroPan?

Produsele și serviciile furnizorilor de pe piața de panificație, cofetărie și HoReCa pot ajunge la cât mai mulți utilizatori cu prilejul Concursurilor GastroPan. Pe lângă cupele, medaliile și diplomele oferite de Organizatorii, câștigătorii vor avea parte de pachete de produse oferite de Sponsorii Concursurilor. Aflați cum puteți susține Concursurile GastroPan și ce beneficii puteți obține în calitate de Sponsor.

SPONSORII pot susține desfășurarea Concursurilor GastroPan oferind participanților și/sau câștigătorilor, cu titlu de premii, sume de bani sau diverse pachete de echipamente, ingrediente, ustensile, servicii sau produse utile în activitatea brutarilor, a cofetarilor și bucătarilor. În calitate de Sponsori, Partenerii primesc diferite avantaje, în funcție de valoarea pachetelor oferite. Aceste beneficii cresc notorietatea produselor și serviciilor oferite de parteneri, organizatorii promovându-le prin diferite canale.

SPONSOR PRINCIPAL – Acest statut include următoarele beneficii pentru Partener: expunere Roll-Up banner la locul de desfășurare a tuturor secțiunilor și categoriilor; afișare logo pe site-ul www.gastropan.ro, la toate secțiunile și categoriile de concurs; menționarea de 20 de ori a numelui firmei partenere și a calității de Sponsor Principal, prin sistemul de sonorizare al evenimentului, pe tot parcursul programului de vizitare; afișare logo în Catalogul Oficial al expoziției, distribuit gratuit tuturor vizitatorilor.

SPONSOR GOLD – Acest statut include următoarele beneficii pentru Partener: expunere Roll-Up banner la locul de desfășurare secțiunii competiționale alese pentru susținere (și la categoriile aferente); afișare logo pe site-ul www.gastropan.ro, la secțiunea concursului aleasă spre susținere; menționarea de 8 ori a numelui firmei partenere și a calității de Sponsor, prin sistemul de sonorizare al evenimentului, în ziua desfășurării secțiunii alese pentru susținere.

SPONSOR SILVER – Acest statut include următoarele beneficii pentru Partener: expunere Roll-Up banner la locul de desfășurare a categoriei de concurs alese pentru susținere; menționarea de 3 ori a numelui firmei partenere și a calității de Sponsor, prin sistemul de sonorizare al evenimentului, pe parcursul desfășurării categoriei de concurs alese pentru susținere.

sursa: www.gastropan.ro


Cea mai bună pâine, cel mai bun tort, arta și inovația intră în concurs la GastroPan 2016

 

Brutari artizani pricepuți, tehnologi pregătiți să surprindă consumatorii cu cele mai inovatoare gusturi, cofetari talentați, artiști în decorarea torturilor și bucătari plini de idei îndrăznețe se vor întrece în primăvară la Concursurile GastroPan. Competițiile se vor desfășura în cadrul celei de-a VIII-a ediții a Expoziției Internaționale GastroPan, cel mai important eveniment de afaceri autohton dedicat industriei de panificație, cofetărie și HoReCa, care va avea loc în perioada 7-9 aprilie 2016 la Târgu Mureș.

Concursurile GastroPan, la care sunt așteptați să se întreacă peste 200 de brutari, cofetari și bucătari din toate colțurile țării reprezintă un adevărat magnet pentru vizitatori, oferind totodată șanse de afirmare pentru meseriașii care activează în domeniu.


ȘANSE EGALE PENTRU BRUTĂRIILE ARTIZANALE ȘI INDUSTRIALE

Ca o noutate în acest an, la competiția pentru titlul „Pâinea Anului 2016” sunt 2 subcategorii, în funcție de procesul tehnologic - artizanal sau industrial, și de cantitatea produsă zilnic. Se urmărește astfel atât valorificarea talentelor micilor producători, cât și aprecierea investițiilor în cercetare și dezvoltare ale producătorilor industriali.


CARNAVALUL ȘI TRADIȚIILE REINVENTATE, TEME PENTRU COFETARI

Secțiunea Cofetărie din cadrul competițiilor este una dintre cele mai disputate, la care concurează numeroși cofetari, artiști și decoratori de torturi din toată țara. Pentru câștigarea trofeului Tortul Anului 2016 concurenții vor fi provocați să dezvolte gusturi originale, creative și gustoase, inspirându-se totodată din tradițiile culinare românești. Pe de altă parte, categoria Creație Artistică aduce ca noutate o tematică bogată și interesantă - Carnavalul, capabilă să exploreze fantezia și creativitatea concurenților.


BUCĂTARII SE ÎNTREC ÎN PREPARATE SĂNĂTOASE ȘI ÎN ARTA SCULPTURII CULINARE

La secțiunea Gastronomie, bucătari reprezentând restaurante din toată țara au la dispoziție două categorii de concurs. Categoria Platouri Reci vine cu o tematică de actualitate “Sănătatea în Farfurie”, concurenții având sarcina de a pregăti un platou festiv pentru 8 persoane, din ingrediente la alegere. Concurenții cu un spirit artistic mai dezvoltat își pot întrece talentele la categoria Sculptură în Fructe și Legume, unde vor trebuie să prezintă o piesă care să respecte tematica impusă: „Decorații de Nuntă.
Participarea la Concursurile GastroPan este una dintre modalitățile prin care brutăriile, cofetăriile și restaurantele își pot asigura consolidarea pe piață. Pe lângă faptul că aceste competiții sprijină evoluția profesională a talentelor din domeniu, ele au capacitatea de a impune anual produse inovatoare pe piață, impulsionând competitivitatea din sector și promovând afacerile din domeniu.

Înscrierile la Concursurile GastroPan 2016 se fac până pe 29 februarie, pe pagina www.gastropan.ro. Pe site-ul expoziției găsiți și o galerie foto, taloane de acces la eveniment și multe alte informații. Pentru detalii organizatorii pot fi contactați la telefon 0266-219.392, mobil 0733-313.043 sau email info@gastropan.ro

sursa: www.gastropan.ro


16 octombrie, zi de sărbătoare pentru producătorii și consumatorii de pâine

 Miliarde de persoane de pe întreaga planetă sărbătoresc Ziua Mondială a Alimentațieiîn fiecare an pe 16 octombrie. Momentul este unul special și pentru brutari, producătorii celui mai popular aliment de pe planetă. Brutăriile din țară, alături de numeroase organizații și instituții au susținut în ultimii ani numeroase acțiuni caritative cu acest prilej, constând în campanii de informare privind avantajele consumului de pâine sau în donații de produse de panificație persoanelor nevoiașe.

Reducere risipei alimentare, combaterea foametei și a malnutriției la nivel global este principalul mesaj transmis cu prilejul Zilei Mondiale a Alimentației. De asemenea, în această zi, asociații, producători și instituții de presă din întreaga lume încearcă, prin diverse acțuni și campanii, să conștientizeze opinia publică cu privire la valorile alimentelor pe care le consumă.

La rândul lor, producătorii din domeniul panificației încearcă să evidențieze avantajele nutritive ale consumului de pâine, ca parte unei alimentații sănătoase și echilibrate. Situându-se la baza piramindei alimentare, produsele de panificație constituie un pilon de bază într-o alimentație bogată și diversificată, iar dacă sunt consumate în contități optime și în combinații cu alte alimente, ele sunt de nelipsit din dieta zilnică.

În țara noastră acțiunile desfășurate cu acest prilej au în prim plan pâinea ca aliment de bază al omenirii și valorile acesteia. Cu acest prilej, revista Brutarul-Cofetarul a inițat în anii trecuți campanii intense care sau implicat numeroși producători de pâine, dar și furnizori din domeniu, aceștia oferind oamenilor de pretutindeni oportunitatea de împărtăși idei, valori și tradiții care stau la baza procedeelor de coacere a pâinii. Campania de ajutorare a persoanelor nevoiașe „Donează Pâine” sau concursul foto „Omul și Pâinea” se numărăr printre acțiunile inițiate și promovate de revista noastră cu acest prilej.

Inițiativele noastre au inspirat numeroși producători și iubitori de pâine să lanseze cu această ocazie pe cont propriu diverse campanii caritative sau de promovare a pâinii. De Ziua Mondială a Pâinii, mesajul revistei noastre este simplu: CONSUMĂ,ÎMPARTE,PROMOVEAZĂ PÂINEA!

sursa: www.brutarul.ro


Aurel Popescu anunță o veste bună din morărit:

exportăm 50.000 tone de făină

Pentru prima dată România are șansa de a deveni exportatoare de cereale procesate, după ce a reușit să încheie un contract pentru livrarea a 50.000 de tone de făină într-o țară din afara UE, a declarat președintele ROMPAN, Aurel Popescu, într-un interviu acordat revistei Brutarul-Cofetaurl.

Atât specialiștii din piață cât și autoritățile au semnalat în mai multe rânduri nevoia ca țara noastră să exporte produse procesate în locul materiilor prime. Cantitățile mari de grâu rămase în țară după recoltă au permis morilor să obțină făinuri de calitate, la prețuri competitive la export. “Suntem într-un contract pentru livrarea unei cantități de 50.000 de tone de făină într-o țară care nu este membră a Uniunii Europene”, a spus Aurel Popescu, explicând cât de importantă este această realizare și ce avantaje aduce. “În primul rând dăm de lucru la morile românești, nu mai exportăm materie primă ci un produs finit, care are o plus-valoare mult mai mare, iar impozitele și taxele se plătesc la bugetul statului român.”

În plus, liderul ROMPAN consideră că astfel se mai eliberează piața românească, echilibrându-se cererea și oferta, în condițiile în care, în perioada recoltării a existat un surplus de ofertă pe piața făinii, morile fiind nevoite să își vândă făina chiar și sub costurile de producție.

sursa: www.brutarul.ro


Concursurile GastroPan

Furnizorii din panificație și cofetărie pot susține Concursurile GastroPanPeste 200 de brutari, cofetari și bucătari reprezentând unități de profil din toată țara se vor întrece anul acesta, în cadrul expoziției GastroPan, la cea mai importantă competiție autohtonă dedicată industriei de profil. Furnizorii din domeniu pot susține aceste concursuri oferind câștigătorilor pachete de produse sau premii în bani, beneficiind astfel de promovare în cadrul expoziției GastroPan.

Trofeele „Pâinea Anului 2015” și „Tortul Anului 2015” sunt doar două din zecile de premii care vor fi oferite în cadrul a 8 categorii ale concursurilor GastroPan, grupate în 3 secțiuni competiționale: PANIFICATIE, COFETARIE, GASTRONOMIE.

Furnizorii de ingrediente, echipamente, accesorii sau ustensile dedicate producătorilor și operatorilor din domeniu pot susține desfășurarea acestor competiții oferind pachete de produse sau premii în bani.

În calitate de susținător sau sponsor al concursurilor GastroPan, în funcție de valoarea/cantitatea produselor oferite, furnizorii pot beneficia de promovarea imaginii în rândul concurenților și a miilor de vizitatori GastroPan, prin expunerea unui roll-up banner in cadrul festivității de premiere a concursurilor și prin promovarea firmei în sistemul de sonorizare din cadrul expoziției.

Competițiile se vor desfășura în perioada 19-21 martie 2015, în cadrul expoziției internaționale GastroPan din Târgu Mureș, eveniment la care expun peste 130 de furnizori pe un spațiu de 7.000 mp, fiind așteptați peste 20.000 de vizitatori.

Concursurile GastroPan sunt considerate de către specialiștii din domeniile panificației, cofetăriei și alimentației publice drept definitorii pentru stabilirea tendințelor pe care le urmează piața de profil, fiind în același timp o rampă de lansare a talentelor din domeniu. Prin sponsorizarea acestor competiții, produsele și serviciile pe care le furnizați pot deveni soluții nelipsite din brutăriile, cofetăriile sau bucătăriile profesionale autohtone.

sursa: www.brutarul.ro


BEUC saluta etichetarea de origine a carnii

Menționarea pe etichete a țării de origine (country-of-origin labelling – COOL) pentru carnea utilizată ca materie primă în alimentele procesate este cu un pas mai aproape să devină realitate, în urma unui vot în Parlamentul European dat pe 12 februarie. În acest sens, domnul Christian Verschueren, director-general al EuroCommerce, a declarat pentru France Press că: ”etichetarea obligatorie a originii cărnii folosite în astfel de produse nu va aduce prea multe beneficii pentru consumatori. Membrii Parlamentului European au solicitat Comisiei Europene să elaboreze propuneri legislative privind COOL pentru carnea utilizată în produsele alimentare prelucrate, la fel ca în cazul cărnii de vită proaspete. Rezoluția a fost adoptată cu 460 de voturi pentru, 204 împotrivă și cu 33 de abțineri. Un vot anterior, dat în luna ianuarie și adoptat cu 48 pentru, 15 împotrivă și cu patru abțineri s-a concretizat în inițierea unor importante discuții, cu o întrebare orală în fața Comisiei, și cu o întreagă sesiune plenară derulată pe 12 februarie. Motorul din spatele propunerilor pentru COOL este o dorința de a reconstrui încrederea consumatorilor în urma cazurilor de fraudă alimentară recente, inclusiv a scandalului cărnii de cal, și dorința de a îmbunătăți transparența de-a lungul lanțului de aprovizionare.Giovanni La Via (PPE, IT), președintele comisiei de mediu, a declarat că, în urma scandalului cărnii de cal de anul trecut ”ceea ce trebuie făcut depinde de noi pentru a recâștiga încrederea consumatorilor”. ”Totuși, trebuie să ne asigurăm că acest lucru nu va conduce la sarcini suplimentare asupra întreprinderilor mici și mijlocii, care dețin o pondere însemnată în acest sector”, a adăugat el.EuroCommerce, ce reprezintă comerțul en-gros, en-detail și internațional din Europa a declarat că a fost dezamăgită de rezultatul votului. Christian Verschueren, director-general al EuroCommerce, a declarat că: ”etichetarea obligatorie a originii cărnii folosite în astfel de produse nu va aduce prea multe beneficii pentru consumatori, care au semnalat deja că nu văd în acest lucru o prioritate, iar măsura nu va contribui la promovarea siguranței alimentare. Aceasta va constitui pur și simplu o sarcină suplimentară pentru companii din punctul de vedere al costurilor, care, așa cum a spus în mod clar Comisiei, va sfârși prin a fi plătită de consumator”.Cu toate acestea, o altă organizație din UE a salutat decizia Parlamentului European. , director general al Organizației Europene pentru Consumatori (BEUC), a declarat: ”Suntem încântați că Parlamentul European a profitat de o oportunitate de aur pentru a sprijini ceea ce 90% dintre consumatorii UE au cerut – un lanț de aprovizionare a cărnii mai transparent. Dreptul lor de a știi de unde provine carnea din burgerii și cârnații pe care îi consumă, le-a fost în sfârșit recunoscut”. ”Am cerut acest lucru ani la rând și, în urma scandalului cărnii de cal infam, am cerut în mod special informații mai clare”.Potrivit EuroCommerce, un raport din 2013 al Comisiei Europene cu privire la fezabilitatea și impactul etichetării obligatorii privind originea cărnii folosite ca ingredient alimentar a sugerat că s-ar ajunge la o semnificativă creștere a costurilor pentru companii și autoritățile publice, care va rezulta în prețuri mai mari pentru consumatori. De asemenea, a concluzionat că în timp ce consumatorii ar fi interesați să primească informații detaliate cu privire la originea ingredientelor din produsele alimentare prelucrate, ei nu ar fi totuși dispuși să plătească suplimentar pentru aceste informații.Deputații europeni au constatat, de asemenea, că este necesară o suplimetare a cercetărilor cu privire la impactul asupra prețurilor alimentelor, având în vedere că alte studii precum cel realizat de organizația franceză a consumatorilor Que Choisir au rezultate ce variază foarte mult de cele din raportul Comisiei.

sursa: www.infoaliment.ro


Noi reglementari pentru functionarea restaurantelor

Conform unei noi reglementări a Ministerului de Finanțe, restaurantele, barurile și cluburile vor publica pe meniu anunțul tip formulat de Ministerul Finanțelor privind obligația de a primi bon fiscal sau îl vor pune la dispoziția clienților, la fiecare masă, astfel încât aceștia să-l poată citi permanent, potrivit unui proiect de ordin elaborat de MFP, preluat de Mediafax.Proiectul de ordin stabilește modelul și conținutul anunțului de atenționare a clienților referitor la obligația de a primi bonul fiscal, prevăzută și în OG 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale. Anunțul are sigla Ministerului Finanțelor și va avea în antet Guvernul României și Ministerului Finanțelor Publice, după care prezintă mai multe avertismente și drepturi:

În cazul unui refuz, aveți dreptul de a beneficia de bunul achiziționat sau de serviciul prestat fără plata contravalorii acestuia. Solicitați și păstrați bonurile fiscale pentru a putea participa la extragerile lunare și ocazionale ale loteriei bonurilor fiscale. Este interzisă înmânarea către client a altui document, care atestă plata contravalorii bunurilor sau serviciilor prestate, decât bonul fiscal.

Pentru a semnala nerespectarea obligațiilor legale ale operatorilor economici, puteți apela gratuit, non-stop, serviciul TelVerde al Ministerului Finanțelor Publice 0800.800.085″.

Alături de această decizie, potrivit Regulamentului 1169, privind etichetarea nutrițională, restaurantele, cofetăriile, cafenelele care au în ofertă și preparate culinare, patiseriile etc., trebuie să informeze clienții privind datele nutriționale ale fiecărui meniu în parte. Unele dintre stabilimente au început deja să își modifice listele de meniu dar, încă nu știu dacă acestea trebuie trecute sub fiecare preparat în parte, sau, așa cum procedează unii dintre proprietarii restaurantelor, într-un capitol separat, la finalul listei de meniu.

sursa: www.infoaliment.ro


Programe speciale vor atrage vizitatorii GastroPan trei zile la rând

Cea mai mare expoziție autohtonă de panificație, cofetărie și HoReCa revine cu o gamă extinsă de soluții și tehnologii pentru afacerile din domeniu, dar și cu numeroase programe, concursuri și demonstrații pentru toate gusturile. Ce atracții vă așteatptă în perioada 19-21 martie 2015 la Târgu Mureș.

Tehnologia, arta și inovația își dau întâlnire la Centrul Expo President, unde timp de 3 zile se va desfășura ediția a șaptea a expoziției GastroPan, eveniment al cărui amploare se reflectă și în cifre: peste 130 de expozanți din 24 țări, 3 săli expoziționale totalizând peste 7.000 mp, zeci de demonstrații culinare, sute de brutari, cofetari și bucătari întrecându-se pentru cele mai inovatoare și originale produse.

Cei peste 20.000 de vizitatori așteptați sunt atât specialiști și antreprenori din sector, cât și oameni pasionați, dornici de a investi în domeniu. Organizatorii au avut grijă ca în fiecare zi expoziția să ofere suficiente atracții pentru vizitatori.

JOI - 19 MARTIE - în prima zi a expoziției se desfășoară cele 6 concursuri de la secțiunile PANIFICAȚIE și COFETĂRIE, urmând a fi decernate trofeele Pâinea Anului 2015 și Tortul Anului 2015.

VINERI - 20 MARTIE este ziua dedicată concursurilor de GASTRONOMIE, unde puteți admira cele mai reușite platouri culinare și cele mai impresionante sculpturi în legume și fructe. Pe parcursul zilei puteți asista și la dezbaterea Asociației Specialiștilor din Morărit și Panificație (ASMP), unde puteți afla cu ce soluții inovatoare răspund cercetătorii noilor provocări și tendințe ale pieței. Ziua se încheie cu tradiționala Cină Festivă GastroPan, un prilej de socializare pentru producătorii și furnizorii din domeniu.

SÂMBĂTĂ - 21 MARTIE vizitatorii vor admira sutele de produse și piese artistice de la toate concursurile zilelor anterioare și vor interacționa cu susținătorii demonstrațiilor practice. Programul va continua cu concursul organizat de ROMPAN, intitulat "Tineri în industria de morărit și panificație", cu tematica "Produse dulci din aluat dospit", competiție dedicată elevilor cu risc de abandon școlar.

Atracții permanente GastroPan 2015:

• cele mai noi oferte de echipamente și ingrediente de la cei mai renumiți furnizori;
• idei eficiente pentru diversificarea activității și/sau a gamei de produse;
• soluții pentru optimizarea producției și reducerea costurilor;
• posibilitatea de a testa modul de funcționare a numeroase echipamente inovatoare;

…și multe alte surprize pregătite de cei 130 de expozanți la standurile proprii!

sursa: www.brutarul.ro

Ce reguli trebuie respectate în etichetarea alimentelor?

Ce reguli trebuie respectate în etichetarea alimentelor?Unele dintre noile norme europene privind etichetarea alimentelor trebuie respectate încă de la finele anului trecut, altele urmând să devină obligatorii din 2016. Astfel, potrivit Agerpres, informarea consumatorilor asupra ingredientelor alergene este deja obligatorie, în timp ce de anul viitor etichetele vor conține informații despre valoarea nutritivă a alimentelor.

Normele de etichetare a alimentelor care sunt deja obligatorii prevăd, printre altele, indicarea clară a 14 presupuși alergeni obișnuiți (arahide, lapte, nuci, etc.) pe toate alimentele, inclusiv pentru produsele neambalate, ceea ce obligă brutăriile sau restaurantele să ia măsurile care se impun.

Pentru biscuiți sau dulciuri care conțin ulei sau grăsimi 'vegetale', fabricanții vor trebui să precizeze dacă este vorba de ulei de palmier, de floarea soarelui sau de alt tip. Obligatorie este și menționarea adaosului de apă sau de proteine.

În schimb, mousse-urile de ciocolată și crenvurștii vor putea continua să fie comercializați încă aproape doi ani fără etichetare nutrițională (valoarea energetică, cantitatea de sare, de zahăr, de materii grase). Afișarea acestor date nu va deveni obligatorie decât de la 13 decembrie 2016.

sursa: www.brutarul.ro


Consumul de pâine neagră a ajuns la 45 milioane euro pe an

Consumul de pâine neagră a ajuns la 45 milioane euro pe anConsumul de pâine neagră a ajuns la 7% din valoarea pieței de pâine, fiind evaluat la 45 de milioane de euro, iar pentru anul viitor se estimează că va atinge o pondere de 10% din piață, a declarat agenției Mediafax Aurel Popescu, președintele patronatului ROMPAN.

"În ultimii doi ani s-au înregistrat creșteri semnificative ale vânzărilor de pâine neagră (pâine integrală, graham, de secară sau semialbă). Oamenii au început să fie conștienți că această pâine face bine organismului și o cumpără din ce în ce mai mult", a spus Popescu.

El estimează că pâinea neagră, care a ajuns să acopere 7% din piața pâinii, va ajunge anul viitor la o cotă de 10%, reprezentând o creștere de peste 40 de procente.

Reprezentantul patronatului a arătat că în alte țări din UE, consumul de pâine neagră depășește 20% din piață.

Redacția Brutarul-Cofetarul

Sursa: Mediafax


Proiecte cu finanțare nerambursabilă în perioada 2014-2020

Proiecte cu finanțare nerambursabilă în perioada 2014-2020

Au fost publicate spre consultare, respectiv trimise spre aprobare la Bruxelles principale programe operaționale, pe baza cărora vor fi derulate programele de finanțare nerambursabilă în perioada 2014-2020. În cazul afacerilor din turism și alimentație publică fondurile vor veni din două direcții. Care sunt acestea și ce tipuri de investiții pot fi finanțate?

Pentru societățile comerciale din mediul rural finanțările vor fi susținute din PNDR (Programul Național de Dezvoltare Rurală), iar pentru cele din mediul urban din POR (Program Operativ Regional).

Dacă în perioada de programare 2007-2014 au fost favorizate proiectele care au avut ca obiectiv construirea, modernizarea, extinderea de spații de cazare, în perioada 2014-2020 accentul cade pe investițiile ce au ca obiect investiții de agrement, alimentație publică.

În general, vor fi finanțate următoarele tipuri de investiții:

– construcția/ modernizarea și extinderea spațiului de producție/servicii IMM, inclusiv dotare cu active corporale și necorporale,
– activități necesare pentru parcurgerea și implementarea procesului de certificare a produselor, serviciilor sau diferitelor procese specifice,
– promovarea produselor și serviciilor.

De reținut, proiectele care au ca obiect construcția, modernizarea sau extinderea de spații de producție, de servicii, lucrări instalații, amenajarea interioară a spațiului de desfacere pot fi accesate numai în cazul, în care există un studiu de fezabilitate și un deviz realizat de un arhitect, proiectant.

Citiți următorul număr al revistei Gastromedia pentru a aflat ce alte tipuri de investiții pot fi finanțate, ce valoare maximă pot avea proiectele și care va fi contribuția beneficiarilor și când se pot depune proiectele.

Mihály I. Csaba
0744564349

sursa: www.gastromedia.ro


Start pentru înscrierea expozanților la GastroPan 2015

A VII-a  ediție a celui mai important târg autohton ce expune echipamente, materii prime, soluții, și tehnologii de panificație, cofetărie, gelaterie, ciocolaterie, cafea și alimentație publică se va desfășura în perioada 19-21 martie 2015, la Târgu Mureș. Organizatorii GastroPan au demarat procedurile de rezervare a standurilor de către furnizorii de soluții și tehnologii pentru afacerile de profil.

Expoziția își propune să prezintă cele mai importante echipamente, ingrediente, ustensile, soluții și tehnologii disponibile pe piață, de la principalii furnizori din țară și din străinătate. GastroPan 2015 se va desfășura la Centrul expozițional President, pe un spațiu total de 7.000 mp, care va găzdui atât standuri standard cât și spații expoziționale personalizate, unde se pot organiza demonstrații practice complexe. Expozanții care optează pentru înscrierile timpurii beneficiază de prioritate în alegerea standurilor.
GM GP-20140729-RO

TIP EVENIMENT Expoziție internațională de afaceri, tip B2B
TEMATICA Soluții și tehnologii pentru afacerile din domeniile:
panificație, cofetărie, gelaterie, ciocolaterie,
cafea și alimentație publică
PROFIL
EXPOZANTI
Furnizori de echipamente, ingrediente, accesorii, ustensile,
consumabile, concepte și soluții complete pentru afacerile de profil
PROFIL
VIZITATORI
Manageri, proprietari, antreprenori și specialiști din brutării, cofetării,
patiserii, gelaterii, ciocolaterii, cafenele, unități de alimentație publică


MOTIVE PENTRU A EXPUNE LA GASTROPAN
84% dintre vizitatorii GastroPan au funcție de conducere și/sau putere de decizie în cadrul companiilor pe care le reprezintă;
20.000 de specialiști din toată țara au vizitat anual expoziția la ultimele 3 ediții GastroPan, indiferent de locația de organizare;
• Vizitatorii și-au manifestat nevoia de a experimenta fizic soluțiile și tehnologiile furnizorilor, prin demonstrații la standurile expozanților;
• GastroPan este cel mai important eveniment de afaceri ce reunește furnizorii și producătorii, cererea si oferta din industria de profil;
• Este o expoziție de nișa, tip B2B, vizitată exclusiv de specialiști din domeniile țintă;
• Este intens promovată în presa de specialitate - în revistele Brutarul-Cofetarul și Gastromedia, editate de organizatori, și pe numeroase alte canale mediatice;

IMPORTANT: Rezervând din timp un stand la GastroPan 2015, furnizorii de soluții dedicate afacerilor de profil beneficiază de prioritate în alegerea poziționării standului.

Pentru înscrieri sau pentru informații despre dotările standurilor și tarifele expoziționale contactați organizatorii la telefon 0266-219.392, mobil 0733 313 043, email info@gastropan.ro

sursa: www.gastromedia.ro


Fuchs a realizat afaceri de 14 milioane de euro

Fuchs Condimente Ro, subsidiara locală a grupul german cu același nume, care deține o unitate de producție lângă Curtea de Argeș, a ajuns anul trecut la afaceri de 61 milioane de lei, noteaza Zfcorporate.ro.Grupul Fuchs este cel mai mare furnizor de condimente la nivelul continentului nostru si ocupa la nivel mondial locul al doilea intre cei mai mari specialisti in domeniul condimentelor. In Germania, firma Fuchs detine fabrici in 3 localitati.In Dissen, unde se afla si sediul central, Fuchs se ocupa de prelucrarea materiei prime (curatare, macinare si amestec), cat si de ambalarea acesteia in mari recipiente. La 10 km departare, in orasul Melle se desfasoara activitatea de ambalare a produselor pentru industrie si se efectueaza controale in laborator. In Schönbrunn, unde se afla cea mai mare fabrica a intregului grup Fuchs, condimentele sunt ambalate in recipiente, pentru vanzarea catre distribuitori.

sursa: www.infoaliment.ro


Olympus exporta 75 % din productie

Fabrica de Lapte Brașov, subsi­di­a­­ra locală a grupului grecesc Olym­pus, tri­­mite 75% din producția de lactate la export în zece țări europene din fa­bri­ca Hălchiu (jud. Brașov), con­stru­ită acum trei ani cu investiții de 75 de mil. euro, informeaza ZfCorporate. „Exportăm 75% din producția din România și cred că acest procent se va păstra și în continuare. Expor­tăm în zece țări din Europa, continent care rămâne deocamdată focusul nos­tru“, spune Ilias Pliatsikas, direc­to­rul general al companiei.

Anul trecut, compania a avut o cifră de afaceri de 54 mil. euro, in­trând în top cinci cei mai mari produ­că­tori din domeniu ca rulaje, lucru pe care francezii de la Lactalis nu l-au reu­șit la șase ani de la preluarea grupului LaDorna.(Mai multe, pe www.zfcorporate.ro)

sursa: www.infoaliment.ro


Bergenbier investeste inca 65 milioane de euro in afacere

Bergenbier, unul dintre cei mai importanți jucători pe piața berii din România, își majorează capitalul social cu 65 milioane euro, surse din piața de profil arătând că producătorul vrea să investească în dezvoltarea activității. În prezent, Bergenbier SA are un capital social de 2.888.966 lei (circa 654.000 euro). Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, compania este deținută de firma Starbev Olanda (99,74%).Pe ordinea de zi a unei AGA programată pentru luna august figurează informarea acționarilor asupra necesității creșterii capitalului social al societății, aprobarea de principiu a majorării capitalului social prin noi aporturi, prin emiterea de noi acțiuni, în valoare totală de 65 milioane euro, reprezentând 285,805 milioane lei la cursul BNR de 4.3970 lei/euro, din 20 iunie.

Surse din piața de profil au declarat pentru MEDIAFAX că, în pofida scăderii pieței de bere, producătorul estimează că piața din România va reveni pe creștere și vrea să investească în noi linii de producție și promovarea mărcilor. Bergenbier, parte din grupul nord american Molson Coors Brewing Company, activează în România din anul 1994. În vara lui 2012, Molson Coors a a finalizat preluarea producătorului de bere StarBev, cu operațiuni și în România, pentru 2,65 miliarde euro. Mai multe, pe www.mediafax.ro

sursa: www.infoaliment.ro


Comisia Europeana, impotriva practicilor neloiale din comertul cu alimente

(Agerpres) Comisia Europeană încurajează statele membre să identifice modalităti de ameliorare a protectiei acordate micilor producători de alimente si comercianti cu amănuntul împotriva practicilor neloiale ale partenerilor comerciali ai acestora, care uneori sunt mult mai puternici, dupa ce ieri, institutia a adoptat o comunicare in acest sens. Potrivit CE, înainte ca un produs alimentar să ajungă la consumator, mai multi operatori de piată diferiti (producători, unităti de prelucrare, comercianti cu amănuntul etc.) din lantul de aprovizionare adaugă valoare si calitate la acest produs. Ca urmare a unor evolutii precum o mai mare concentrare a pietei, în relatiile dintre operatorii din lantul de aprovizionare există niveluri foarte diferite ale puterii de negociere. În cadrul relațiilor comerciale, diferentele în puterea de negociere reprezintă un element obitnuit si legitim, însă în unele cazuri, aceste dezechilibre pot duce la practici comerciale neloiale.

Printre practicile comerciale neloiale identificate de Comisie se numără: evitarea sau refuzul de a consemna în scris conditii comerciale esentiale, modificarea unilaterală cu efect retroactiv a costului sau a pretului produselor sau serviciilor, transferarea către o parte contractantă a unui risc nejustificat sau disproporționat, interferarea în mod intenționat în programul de livrare sau receptie cu scopul de a obtine avantaje nejustificate sau rezilierea unilaterală a unei relatii comerciale fără preaviz sau într-un termen nejustificat de scurt sau fără a indica un motiv obiectiv justificat.

sursa: www.infoaliment.ro


Stocurile de cereale, la maximul ultimilor 12 ani. Prețurile, în scădere anuală de 15,6%

Stocurile de cereale, la maximul ultimilor 12 ani. Prețurile, în scădere anuală de 15,6%

Rezervele mondiale de cereale ar putea atinge un maxim al ultimilor 12 ani, ceea ce ar putea determina scăderea prețurilor, reiese din ultimele estimări publicate de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO). Producția totală de cereale pentru 2014/2015 a fost revizuită în creștere, până la 2,498 milioane de tone.

Chiar dacă producția se menține cu 1% sub nivelul record înregistrat în anul anterior, este de așteptat ca stocurile să crească pe fondul îmbunătățirii producției de grâu din Uniunea Europeană, India și SUA. În 2014/2015 producția de grâu ar urma să atingă 707,2 milioane de tone, sub nivelul record din anul anterior - de 716,9 milioane de tone. Totuși, stocurile ar urma să crească în același interval până la 881,1 milioane de tone, de la 874 milioane de tone.

La finalul anului recoltă 2015, FAO prognozează stocuri globale de cereale de 604 milioane de tone, cu 5,3% peste cantitatea estimată pentru anul anterior și totodată cel mai înalt nivel din 2001.

În acest context prețurile globale la cereale au scăzut brusc în ultima lună cu 5,2%, ajungând potrivit raportului FAO din luna iulie, să coste cu 15,6% mai puțin decât în urmă cu un an.

Aflați cu cum a evoluat prețul grâului în ultima perioadă și cum a influențat acesta prețul global al alimentelor, citind ediția de august a revistei Brutarul-Cofetarul.

sursa: www.brutarul.ro


Consiliul Concurentei s-a pus pe capul berarilor

Consiliul Concurenței recomandă modificarea contractelor între producătorii de bere și restaurante, hoteluri și firmele de catering (HoReCa), astfel încât să fie eliminate acele clauze care limitează concurența.
În urma anchetei sectoriale derulate pe piața berii, Consiliul Concurenței a constatat că unitățile HoReCa încheie fie contracte privind prestarea anumitor servicii de promovare în beneficiul produselor unor producători, fie contracte prin care producătorii dau spre folosință gratuită echipamente pentru comercializarea berii draft, conținând clauze restrictive.
Contractele de promovare presupun exclusivitate la expunere și în unele cazuri achiziționarea unui volum minim de bere și/sau limitarea sursei de aprovizionare la distribuitorii desemnați.
Referitor la contractele privind instalarea echipamentelor pentru berea draft, durata nelimitată a acestora, combinată cu absența reglementării în contracte a posibilitatii de denunțare de către partenerii HoReCa, elimină posibilitatea acestor unitati de a schimba furnizorul și de a aduce în ofertă și mărcile altor producători, reducând, în acest fel, presiunea concurențială asupra producătorului, proprietar al echipamentului.

sursa: www.infoaliment.ro

Europenii vor tot mai multe alimente bio, romanesti

Cererea de produse bio din România este în creștere, urmând aceeași tendință înregistrată la nivelul Uniunii Europene. Oferta însă, cu toate că cifrele sunt încurajatoare în acest sens, nu acoperă necesarul intern, cu atât mai puțin cererea la export. În 2012, doar 2,1 la sută din suprafața agricolă utilizată a României a fost cultivată ecologic, comparativ cu 5,8 la sută, media în UE27. Și totuși, față de 2007, suprafețele cultivate ecologic s-au dublat. Din cele 288 mii de hectare, 64,2 la sută erau în conversie în 2012 și doar 35,8 la sută erau suprafețe deja certificate, incluse în circuitul de producție bio. Dar tendința de ecologizare a unor noi suprafețe agricole continuă. Stăm promițător și la capitolul producătorilor din agricultura bio, numărul acestora fiind în prezent de aproximativ 15 mii, față de vreo 4 mii, câți erau în 2008. Dacian Cioloș, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, a susținut recent o conferință de presă pe tema revizuirii normelor UE în domeniul agriculturii ecologice. Cioloș spune că, în prezent, derogările au o pondere mai mare decât regulile în ceea ce privește producția bio. Inițial, în noua propunere legislativă pentru acest sector se dorea eliminarea tuturor derogărilor, însă acest lucru ar fi fost aproape imposibil. De aceea, se vor stabili anumite perioade de tranziție, așa cum este în cazul furajelor sau a semințelor, spre exemplu. “Exigențele sunt realiste, bazate pe discuțiile cu producătorii. Sectorul bio știe că există niște limitări, tocmai de aceea trebuie să intervenim cu instrumente specifice și sprijin financiar”, afirma Cioloș, citat de Agroinfo. Pentru că 94 la sută dintre consumatorii UE doresc mai multe informații despre producția agricolă bio, legislația comunitară trebuie categoric îmbunătățită.

În noua viziune europeană asupra sectorului bio se va pune accent și pe sprijinirea micilor producători, pentru care ar putea fi posibilă certificarea de grup. Aceasta va oferi mai multe perspective pentru intrarea pe piață, întrucât certificarea individuală este foarte costisitoare. În ceea ce privește importurile de produse bio, se propune un mandat de negociere internațional pentru fiecare stat membru, mai ales în cazul parteneriatelor cu țări din afara UE. (Mai multe, pe www.agroinfo.ro)

sursa: www.infoaliment.ro


De Pasti, romanii vor cumpăra 60 de milioane de oua

(Agerpres) Paștele este un motiv de bucurie și pentru crescătorii de păsări din România. În această perioadă, cererea în materie de ouă crește odată cu venirea sărbătorilor.“Românii cumpără special pentru Paște aproximativ 50-60 de milioane de ouă”, a declarat președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, Ilie Van. În mod normal, în fiecare lună, în România se vând 100 de milioane de ouă, dar în perioada sărbătorilor pascale, la acestea se adaugă aproximativ 60 milioane, astfel numărul crescând la 150 – 160 de milioane. “Cele 50-60 de milioane în plus sunt cumpărate special pentru Paște”, a spus Van. El a afirmat că în magazine, în aprilie, ouăle se vând cu același preț ca în martie, un ou având prețul cuprins între 0,45 și 0,5 lei. Cei care doresc să își achiziționeze, luna aceasta, ouăle direct de la poarta fermei le pot găsi reduse cu 15%, asta însemnând că prețul unui ou este cuprins între 0,24 și 0,25 lei bucata.

Comercianții au luat această decizie datorită ofertei foarte mari existente pe piață. Făcând un calcul simplu, românii plătesc mai mult de 5 milioane de euro doar pe ouă în perioada sărbătorilor pascale.

sursa: www.infoaliment.ro


Liderul Uniunii Internaționale a Brutarilor premiază Pâinea Anului 2014 la GastroPan Brașov

 

Unul din cele mai așteptate momente ale expoziției GastroPan este decernarea trofeului Pâinea Anului 2014. Numeroși brutari din toată colțurile țării vor concura pentru prestigiosul premiu, competiția fiind jurizată de către Peter Becker - președintele Uniunii Internaționale a Brutarilor (UIB), alături de specialisti din țară și din străinătate. Cea mai importantă expoziție de soluții și tehnologii de panificație, cofetărie, gelaterie, ciocolaterie, cafea și alimentație publică se desfășoară în intervalul 4-6 aprilie 2014, la Brașov Business Park.

Prezent pentru al patrulea an consecutiv la GastroPan, cea mai importantă personalitate a industriei mondiale de panificație consideră că expoziția autohtonă este "una din cele mai importante târguri de profil organizate în Europa de sud-est". Peste 200 de brutari, cofetari și bucătari concurează la Concursurile GastroPan desfășurate în cadrul expoziției, cele mai importante premii fiind trofeele pentru Pâinea, Tortul și Înghețata Anului 2014.

GastroPan este singura expoziție de profil din Europa de Est, la care Peter Becker participă anual.

La concursurile GastroPan vizitatorii vor admira:
 • cele mai impresionante piese artistice din aluat de panificație (cu tematica Viața la Țară);GastroPan 2014
 • tipuri de pâine care combină tradițiile cu tehnologiile inovatoare (Pâinea Anului 2014);
 • diverse sortimente de produse de patiserie pentru mic dejun, realizate din aluat foietat;
 • torturi decorate impresionant, respectând tematica Armonie Florală (Tortul Anului 2014);
 • cele mai inovatoare arome și sortimente de înghețată artizanală (Înghețata Anului 2014);
 • compoziții artistice impresionante din ciocolată sau pastă de zahăr;
 • sculpturi culinare inedite obținute din fructe și legume, respectând tematica Legende Vii;
 • cele mai apetisante și mai frumos montate platouri de preparate reci;

Expoziția GastroPan se prezintă anul acesta la Brașov, în perioada 4-6 aprilie 2014, cu o ofertă variată expusă de cei peste 120 de expozanți din 23 de țări, pe o suprafață de 6.000 mp.

sursa: www.gastropan.ro


Cifrele confirmă: GastroPan 2014 este expoziția de panificație, cofetărie și alimentație publică a anului

Cifrele confirmă: GastroPan 2014 este expoziția de panificație, cofetărie și alimentație publică a anuluiPeste 120 de furnizori renumiți din 23 de țări vor expune în aprilie la Brașov, pe o suprafață 6.000 mp, cea mai variată gamă de echipamente, ingrediente, ustensile, soluții și tehnologii pentru afacerile de profil. Cei peste 20.000 de vizitatori sunt așteptați la GastroPan cu numeroase demonstrații și cu 8 concursuri la carte se întrec 200 de specialiști pentru premii precum Pâinea, Tortul sau Înghețata Anului 2014.

Ediția a șasea a celui mai important eveniment autohton ce prezintă soluții și tehnologii pentru sectoarele de panificație, cofetărie, gelaterie, ciocolaterie, cafea și alimentație publică se va desfășura la Brașov Business Park, în perioada 4-6 aprilie 2014. La GastroPan vor expune cei mai mari furnizori de pe piața autohtonă și europeană, iar programele dinamice organizate vor atrage zeci de mii de vizitatori.

 •  6.000 mp spațiu de desfășurare

 •   peste 120 de expozanți din 23 de țări

 •   peste 20.000 vizitatori specialiști așteptați

 •   peste 200 de concurenți la cele 8 Concursuri GastroPan

Toate noutățile din piață, concentrate într-un eveniment complet

Ofertele expuse la GastroPan Brașov abordează nișe cu potențial, precum înghețata artizanală, alimentele funcționale, gustările rapide sau deserturile inovatoare de cofetărie. Soluțiile prezentate se adresează afacerilor de toate tipurile, de la mici covrigării și patiserii până la mari laboratoare de cofetărie sau linii industriale pentru producția pâinii, a fursecurilor ori a pastelor, de la servirea stradală a înghețatei artizanale și până la serviciile complete ale celor mai mari bucătării profesionale, restaurante sau hoteluri.

Program bogat în demonstrații, concursuri și seminarii

Din programul expoziției GastroPan nu vor lipsi demonstrațiile susținute de renumiți maeștrii brutari, cofetari și bucătari, cele opt categorii de concurs având ca scop promovarea meseriilor de brutar, cofetar și bucătar, sau Simpozionul anual al Asociației Specialiștilor din Morărit și Panificație (ASMP), cu tema "Tradițiile de Paști în industria de morărit și panificație".

 

Pentru orice alte detalii contactați organizatorii
0266-219.392 mobil 0733-313 043, pe adresa de
e-mail info@gastropan.ro sau vizitați pagina
www.gastropan.ro

sursa: www.brutarul.ro


13-14 februarie – un nou curs de SORTIMENTE NOI DE PATISERIE

13-14 februarie – un nou curs de SORTIMENTE NOI DE PATISERIE

După a doua sesiune a cursului de Brutărie Artizanală – Sortimente noi de patiserie, Asociația Specialiștilor din Panificație și Gastronomie PanGastRo organizează un nou curs în perioada 13-14 februarie 2014, la Sovata.

Cursanții vor face cunoștință cu mai multe tipuri de aluat, din care vor învăța să obțină peste 20 de sortimente de produse finite. Vor experimenta întregul proces tehnologic, de la dozarea ingredientelor, la procesarea aluatului, dospire și coacere.

Avantajul principal al participării la aceste cursuri este posibilitatea de a implementa imediat tehnicile învățate și de a lansa noile produse fără investiții suplimentare.

Detalii și înscrieri la telefon 0371-328.698, 0733-313.042 sau pe adresa info@pangast.ro.
Locurile sunt limitate!

sursa: www.pangast.ro


Food Vision 2014, evenimentul lider pentru inovarea industriei alimentare

Food Vision este cel mai nou eveniment global care conectează liderii inovatori și managerii seniori în dezvoltarea industriei alimentare și a băuturilor combinând conținutul strategic cu analiza amănunțită a celor mai importante trenduri și îmbunătățiri din piață.

Liderii în cercetare și dezvoltare, marketing și strategii de afacere care sunt pasionați de inovație se întâlnesc la Food Vision. Food Vision va avea loc pe 31 martie-2 aprilie 2014 la Cannes, Franta.

Mai multe informații despre eveniment pe www.foodvisionevent.com

sursa: wwww.infoaliment.roRomania, locul VI in Europa la consumul de bere

Românii ocupă locul șase în Europa în funcție de consumul de bere. Fiecare român bea, în medie, 90 de litri de bere pe an Românii ocupă locul șase în Europa la consumul de bere, cu 90 de litri pe an pe locuitor, însă piața este în scădere, după ce în primele opt luni ale anului trecut vânzările s-au redus cu 8%, potrivit asociației Berarii României. Consumul de bere în România a fost în 2013, potrivit unui studiu al Ernst&Young pe baza ultimelor date disponibile, de 90 de litri pe cap de locuitor, plasând România pe locul șase în Europa, peste media europeană de 70 de litri.

Cea mai multă bere consumă cehii, austriecii, germanii și polonezii. Piața românească s-a contractat cu 8% în primele opt luni ale anului trecut, după creșterea accizelor. Peste 97% din berea consumată în România este produsă intern. Sectorului berii din România îi corespund 4% din cele două milioane de locuri de muncă generate de sectorul berii la nivelul Europei.  

Numărul de fabrici de bere din UE este în continuă creștere, ridicându-se în prezent la 4.500, în care sunt incluși jucători globali, regionali, dar și 1.000 de companii mici și medii, precum și mini-berării.   Asociația Berarii României reunește cinci mari producători (Bergenbier, Heineken, Romaqua, Ursus și United Românian Breweries Bereprod) și o mini-berărie (Clinica de bere), care furnizează peste 90% din cantitatea consumată în România.(Mai multe, pe www.adevarul.ro)

sursa: wwww.infoaliment.roÎnvățați să vă diversificați produsele la noul curs de brutărie artizanală

La cursurile intensive de brutărie artizanală organizate la Sovata, cursanții pot învăța să obțină manual sortimente variate și originale de produse și piese artistice de panificație și patiserie. În 12 februarie sunt așteptați la curs specialiștii dornici de a învăța să realizeze împletituri și piese artistice din aluat de panificație, iar în perioada 13-14 februarie cursanții vor învăța să obțină produse inovatoare.

Cursurile Pentru a se diferenția față de concurență și pentru a ține pasul cu cerințele consumatorilor, brutăriile încearcă să își dezvolte ofertele cu sortimente originale, deseori obținute prin tehnici manuale.

Cele două module de curs (Creație Artistică și Sortimente Noi și) se vor desfășura pe 12 februarie și respectiv 13-14 februarie la Sovata și au ca scop diversificarea produselor prin tehnici manuale de procesare și modelare a aluatului.

La modulul de Creație Artistică, în 12 februarie, participanții vor exersa diverse tipuri de împletituri, vor experimenta modul de lucru cu aluatul fără drojdie și vor învăța să obțină individual piese tematice complexe, obținute exclusiv din aluat de panificație.

La modul Sortimente Noi, între 13-14 februarie, cursanții vor face cunoștință cu mai multe tipuri de aluat, din care vor învăța să obțină și mai multe forme și sortimente de produse finite. Vor experimenta întregul proces tehnologic, de la dozarea ingredientelor, la procesarea aluatului, dospire și coacere.

Cursul va fi organizat de către Asociația Specialiștilor din Panificație și Gastronomie PanGastRo, iar mentorul va fi un maestru brutar din Ungaria premiat la nivel internațional.

Detalii și înscrieri la telefon 0371-328.698, 0733-313.042 sau pe adresa info@pangast.ro

sursa: www.brutarul.ro


Tatiana Cimpoesu, AGRICOLA: „Observ orientarea accentuata a retailului modern catre ceea ce inseamna produs romanesc”

de Maria Vaschi

Interviu cu Tatiana Cimpoesu, Vicepresedinte AGRICOLA, Director General Linia de Business Carne Pasare
 

Cat de dificil a fost anul 2013 pentru producatorii din industria locala a carnii de pui?

Anul 2013 n-a fost un an usor pentru producatorii de carne de pasare. In prima parte a acestuia s-a manifestat un decalaj mare intre pretul principalelor resurse din activitatea noastra – generat de un an cu recolte slabe – si un pret la raft al carnii care nu platea costurile acesteia. Vorbim asadar de factori externi activitatii noastre, care sunt dificil de anticipat, dar care impacteaza semnificativ rezultatele.
In a doua jumatate a anului trecut, Romania a inregistrat recolte record la cereale, astfel incat s-a rebalansat acoperirea costurilor de productie prin pretul de comercializare a carnii de pasare, fara a obtine totusi o marja semnificativa care de regula, in aceasta industrie, atinge cu greu 2 procente. Insa normalizarea raportului de care vorbeam a creat conditii favorabile concentrarii atentiei noastre catre asteptarile consumatorilor privind calitatea produselor si elementelor de diferentiere pe care acestia le asteapta de la brandul Agricola si pe care le pregatim pentru anul 2014.

Cum se prefigureaza a fi acest an ?

Cred ca anul 2014 va fi influentat semnificativ de doi factori. Vorbim in primul rand de un consumator mai atent la calitate, dar si mai sofisticat in ce priveste asteptarile, in concordanta – daca vreti – cu abundenta publicatiilor online si mai ales a blogurilor de retete, varietati de gatit, obiceiuri domestice care ne provoaca in mod stimulativ sa identificam nise noi pentru gustul romanilor. 

Care sunt in prezent principalele probleme ale sectorului - incepand de la costul utilitatilor si scumpirea furajelor, pana la eventualele modificari ale comportamentului de consum?

Raportul intre pretul resurselor si pretul pietei la carnea de pasare ramane una dintre problemele sensibile ale aviculturii din Romania, care poate impacta major rezultatele acestei industrii.

In ce priveste piata carnii de pasare, aceasta este in continuare foarte fragmentata, cu multi jucatori si branduri ale furnizorilor care opereaza adesea incoerent, necorelat din punct de vedere al pozitionarii produselor. E un aspect nefavorabil pentru brandurile care investesc in calitate si comunicare, in contextul in care asistam la o crestere a ponderii marcilor private, care au ca obiectiv sa comunice consumatorilor ca promoveaza produse a caror calitate este din ce in ce mai buna si care se transforma incet, incet in adevarate branduri ale retailerilor.
Comportamentul de consum s-a modificat substantial in ultimii ani. Si la carnea de pasare a scazut achizitia per cumparatura si a crescut frecventa de cumparare. Vorbim asadar de atentie mai mare pentru produsele de calitate, de preferinta pentru gramaje mai mici si de o dorinta crescuta a consumatorilor pentru diversificare, indreptata de exemplu catre consumul de rata, gasca, curcan si chiar iepure. Toate aceste trenduri sunt cunoscute indeaproape de marii retaileri, astfel incat acestia manifesta tot mai mult interes de a dezvolta proiecte dedicate impreuna cu furnizorii, un demers pozitiv care conduce la o dezvoltare sanatoasa. In afara de faptul ca se ajunge astfel la o constructie mai coerenta din punct de vedere al asteptarilor consumatorului, pentru producator – care gandeste impreuna cu retailerul gramajul, ambalajul si chiar pretul unui produs – un alt avantaj semnificativ este ca isi poate planifica productia si dimensiona costurile pe o perioada mai mare de timp. 

Cum au afectat recentele scandaluri alimentare piata interna a carnii (pui infestat cu salmonella, carne de cal vs. carne de vita, pesta porcina, carne de curcan cu antibiotice) si in ce masura a castigat din aceste dispute un segment al pietei in defavoarea altuia?


Cred ca toate scandalurile din piata carnii au derutat pe termen scurt consumatorii, de multe ori mai putin justificat. Orice scandal de acest fel are o latura care noua, producatorilor, ne este mai putin convenabila - un recul in vanzari pe care marile companii din tarile vestice chiar si-l bugeteaza la «neprevazute» -, dar are si o componenta pozitiva. Mai precis, ne face sa fim si mai atenti la imbunatatirile pe care le putem aduce in plan operational si in comunicare. In productie, astfel de situatii de criza te obliga sa revezi tot lantul valoric, sa revizuiesti procedurile acolo unde acestea se pot optimiza. Astfel, se mai triaza si profesionistii de amatori. In comunicare, pe de alta parte, cei seriosi pot transmite ceea ce fac mai bine: calitate, siguranta, inovatie.

Avem o atitudine de comandament de urgenta permanent. Carnea de pasare este o zona in care profesionalismul se confrunta cu biologia, cu materialul viu. Din punct de vedere al productiei, al normelor sanitar-veterninare, al sigurantei alimentare, al prezentei medicilor veterinari pe intregul flux incercam sa functionam ca un sistem bine articulat cu bucla de feed-back astfel incat, pe langa intensificarea capacitatii de preventie, sa avem viteza de reactie mare in orice situatie. In Agricola functioneaza deja principiul orientarii catre clientul intern – este parte a lantului valoric pe care ne fundamentam profesionalismul. Astfel, oricare ferma a noastra este perceputa, tratata si respectata exact ca si oricare alt client de catre fabrica noastra de nutreturi combinate. Abatorul nostru este perceput si tratat de catre oricare ferma a noastra ca un client. La fel, departamentul de vanzari este din toate punctele de vedere un adevarat client pentru colegii din abatorul de pasari, astfel ca in final, clientul, consumatorul sa primeasca ceea ce asteapta: calitate si siguranta, dublate de un pret corect. Nu sunt vorbe. Este o atitudine insusita si foarte pragmatica.

Cum a fost/ va fi afectata piata din cauza altor fenomene, precum seceta, inundatii, scaderea efectivelor de animale, concurenta importurilor?


Cu iarna care nu a fost iarna in primele doua luni nu stim cum va fi recolta din acest an. Trebuie actionat prudent, in primul rand pentru ca niciun an nu seamana cu altul. Trebuie sa facem calcule rationale si bine rafinate pana la ultimul element de cost, astfel incat sa putem mentine volumele mari pe care le producem pentru piata interna si externa cu dezideratul de excelenta in calitatea produselor si serviciilor noastre si sa putem obtine un pret de la clientii din retail si de la consumatorii finali care sa recunoasca aceasta calitate si brandul Agricola.
Importurile de carne de pasare nu au mai atins in ultimii ani nivelurile enorme la care se situau acum cativa ani. O concurenta tot mai prezenta o reprezinta, cum spuneam, marcile private. Opereaza si Agricola pe marcile proprii ale retailerilor, unde tendinta este de a se pozitiona in zona medium-plus, fapt care ne creeaza o responsabilitate crescuta fata de partenerul din retail caruia trebuie sa ii oferim aceeasi calitate pe care o regasim in brandul Agricola, sa oferim siguranta ca suntem un furnizor de cursa lunga pe care acesta sa se poata cu adevarat baza. 

Ce impact are criza financiara asupra companiei dvs. in ceea ce priveste derularea investitiilor planificate anterior?

In ultimii ani, compania a adoptat o strategie de crestere – practic, productia si vanzarile de carne de pasare s-au dublat fata de anul 2010 – in conditiile eficientizarii activitatii pe infrastructura existenta in conditiile investitiilor semnificative in tehnologii moderne facute pana atunci. Vorbim de o eficienta crescuta de la an la an, sustinuta in primul rand de echipa Agricola, care s-a mobilizat exemplar in operational, dar si in serviciile specializate pe care le dezvolta. Prin urmare, investitiile cele mai semnificative pe care le facem in prezent sunt orientate catre dezideratul diferentierii pe piata si in know-how-ul de orice fel, in instruirea si specializarea oamenilor de pe toate verigile.   

Ce factori va influenta pretul carnii de pui in acest?


Probabil pretul nu va fi unul semnificativ diferit fata de anul trecut, insa diferenta o vor face inovatia si calitatea produselor.

In Romania, consumul de carne de pasare a evoluat sau a involuat, in ultimii ani?


Ultima masuratoare oficiala a consumul de carne de pasare se refera la anul 2012, cifrele oficiale situeaza acest indicator la valoarea de 16,7 kg/ an/ capita, in scadere fata de aproape 20 de kg/ an/capita, in 2008. Vorbim de aceeasi perioada in care Agricola si-a dublat vanzarile, de la 16.500 tone in 2008, la 35.000 tone in 2013, atingand detasat a doua pozitie de producator in Romania, cu o perspectiva realista de crestere in continuare.

Cum comentati oportunitatea de care se vorbeste des in ultima perioada, referitoare la exporturile pe piata comunitara?

Agricola este un exportator de traditie in comunitatea europeana, cu multi ani inainte de a vorbi despre integrare in UE. Exportam produse refrigerate cu valoare adaugata, oferind si clientilor externi garantia unei calitati pe care ei sa fie dispusi sa o plateasca.
Anul trecut am exportat in jur de 14 procente din totalul productiei noastre si continuam sa acordam toata atentia acestei activitati, insa focusul nostru este pe piata romaneasca, unde consumatorul, care a devenit mult mai atent, mai selectiv si chiar mai sofisticat, trebuie sa gaseasca produse care au calitatea si diversitatea asteptata la care are dreptul, asa cum consumatorul european gaseste pe piata vestica. 
   
Care este in prezent oferta Agricola pe segmentul carnii refrigerate?

In retailul traditional comercializam 35% din productie, incluzand reteaua de magazine Agricola, iar canalul de retail modern cumuleaza 40% din vanzarile noastre de carne de pasare, procent pe care dorim sa il crestem in 2014.
85% din carnea de pasare pe care o comercializam este refrigerata, portofoliul de produse ingloband si carcasa de pui, dar in special carnea transata si piesele dezosate, prezentata in ambalaje diverse ca natura si gramaje, in functie de clientii carora li se adreseaza. Comercializam si carne de curca, iar de anul acesta vom avea si multe alte produse de nisa, diferentiatoare, care individualizeaza si potenteaza anvergura brandului Agricola.
Cred ca anul 2014 va fi un an al parteneriatelor. Apreciez ca fiind foarte stimulative dialogurile permanente pe care le avem cu reprezentantii retailului modern. Din aceste parteneriate rezulta nu numai proiecte comune, dar si idei inovatoare care ne apropie cat mai fidel de asteptarile consumatorilor si pot constitui chiar strategii pe termen mediu ce pot genera premise de crestere sanatoasa a acestui sector pe termen lung.

Observ orientarea accentuata a retailului modern catre ceea ce inseamna produs romanesc, atat in comunicare cat si in specificul sortimentatiei. Departe de orice conotatie nationalista, am convingerea ca aceasta este o abordare care poate amplifica inovatia romaneasca, specificul producatorilor locali care sunt meniti sa opereze intr-o piata globala si care au, de asemenea, misiunea de a se indrepta cu dedicare catre asteptarile consumatorilor din Romania.
Fiind un producator de scara, Agricola are capacitatea de a se adapta proiectelor de anvergura care presupun nu numai provocari in operational (ferme, capacitate de abatorizare), dar si in zona serviciilor logistice, deoarece vorbim de acoperire nationala la acest capitol. Dimensiunea mare este si cea care ne faciliteaza o mare flexibilitate de a raspunde customizat clientilor nostri, o viteza de reactie mare, pe fundamentul determinarii noastre de a imbunatati continuu abordarea profesionista a clientilor din retail si o prezenta atractiva, dezirabila, in cosul zilnic al consumatorilor. 

sursa: www.revista-piata.ro


GastroPan vă conectează la pulsul pieței: 3 puncte cheie de la expoziția anului!

Sectorul de panificație, cofetărie și alimentație publică va primi un nou impuls odată cu cea de-a șasea ediție a expoziției GastroPan, care se va desfășura în perioada 4-6 aprilie la Brașov. În noua locație, evenimentul de referință a pieței de profil vine cu oferte și programe atractive , cu soluții de afaceri pentru nișe inovatoare precum ciocolateria, pralinele, cafeaua, înghețata artizanală sau gustările rapide.

Cea mai mare expoziție autohtonă de soluții pentru afacerile din domeniile panificației, cofetăriei și alimentației publice va aduce la Brașov numeroase tehnologii, concepte și idei profesionale dedicate atât specialiștilor cât și managerilor din domeniu.

De ce este important să participați la eveniment? Vă prezentăm doar 3 dintre motivele pentru care numeroși furnizori din țară și străinătate și-au rezervat standuri la GastroPan 2014, profitând de șansa de a deservi o piață cu un imens potențial de dezvoltare.

3 Puncte CHEIE GastroPan 2014

PIAȚĂ COMPETITIVĂ      România are cea mai mare rată a consumului de pâine din U.E., piața fiind deservită de un număr mare de producători și operatori. La GastroPan găsiți soluții și oportunități eficiente, prin care vă puteți diferenția față de concurență și vă puteți consolida poziția pe piață.
NEVOIE DE INOVARE      Pentru atragerea clienților și creșterea profitabilității, brutăriile și cofetăriile trebuie să se adapteze la tendințele pieței. GastroPan prezintă soluții de diversificare a formelor și a gusturilor, de eficientizare a producției, deserturi inovatoare, idei de decorare și expunere etc.
SERVICII ADIȚIONALE     Tendința dezvoltării punctelor de comercializare proprii oferă producătorilor și roluri de comercianți, iar de aici se nasc noi oportunități generatoare de profit. La GastroPan aflați cum amenajați și gestionați un magazin modern și cum să vă extindeți oferta, de exemplu cu gustări rapide.

Vă așteptăm așadar, în perioada 4-6 aprilie 2014, la GastroPan Brașov, locul de întâlnire al furnizorilor, producătorilor și operatorilor din domeniile panificației, cofetăriei și alimentației publice. Mai multe detalii despre eveniment puteți citi în revista Brutarul-Cofetarul sau pe www.gastropan.ro.

www.brutarul.ro


Fermierii exportă grâul la jumătate de preț, pentru că nu au spații de depozitare

România exportă mult materii prime, dar grâul vândut ieftin se întoarce în țară sub formă de făină, la prețuri mult mai mari.

Creșterea exporturilor poate fi privită într-o lumină pozitivă, dacă ne gândim că fermierii locali devin mai productivi. Însă acest avans arată și că România nu are capacitatea de a procesa materiile prime care merg cel mai bine la export, cum sunt grâul, porumbul sau semințele de floarea soarelui. "Nu este o veste bună că exportăm atât de multă materie primă, deoarece vom importa pe măsură, la alte prețuri. Cine se bucură acum că a vândut va vedea că a pierdut de fapt", a explicat pentru EVZ Adrian Porumboiu. Fostul arbitru are în exploatare 46.000 de hectare și este unul dintre cei mai mari producători de grâu din țară.

Fermierii care nu dețin spații de depozitare sunt nevoiți să își vândă grâul imediat după recoltare, ceea ce înseamnă că pierd șansa să obțină un preț bun. De exemplu, pe 9 ianuarie 2013, o tonă de grâu se vindea cu circa 263 euro în România, potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii. La jumătatea lui august, adică după încheierea campaniei de recoltare, prețul coborâse la 142 euro/ tonă.

Cine a avut unde să își depoziteze grâul putea obține 167 euro/tonă la jumătatea lui decembrie 2013. În aceeași perioadă, traderii, adică marii comercianți care cumpără de la producători și apoi exportă, au primit pentru o tonă de grâu exportat în Egipt 233 euro.

Dacă nu e rău că exportăm mult grâu, pentru că recolta bogată din 2013 acoperă și necesarul intern de consum, situația se schimbă când vine vorba de porumb. "Nu ar trebui să exportăm porumb. Surplusul ar trebui folosit la furajarea animalelor și să exportăm carne, că e mai scumpă", a declarat pentru EVZ Culiță Tărâță, unul dintre cei mai mari arendași de teren agricol din țară. Numai că "zootehnia merge din doi în doi pentru că nu avem o politică coerentă în sector, care să nu se mai schimbe când se schimbă conducerea", subliniază acesta.

În perioada ianuarie - octombrie 2013, România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de peste 4 miliarde euro, în vreme ce importurile s-au ridicat la 3,91 miliarde euro. Excedentul a ajuns astfel la 182 de milioane euro. În acest interval, exporturile de grâu s-au ridicat la 3,749 milioane tone, în valoare de 778,6 milioane euro. Pe locurile următoare se clasează porumbul, semințele de floarea soarelui, orzul și semințele de rapiță. Mai multe, pe www.evz.ro

sursa: www.infoaliment.ro


România va exporta 2 milioane de cozonaci, în valoare de 8 milioane euro

România va exporta aproximativ două milioane de cozonaci în perioada Crăciunului, în țări precum Spania, Italia sau SUA, iar valoarea încasărilor este estimată la circa opt milioane de euro, a declarat agenției MEDIAFAX Aurel Popescu, președintele asociației din domeniul panificației Rompan.
România va exporta de Crăciun aproximativ 2 milioane de cozonaci, în valoare de 8 milioane euro. "Cozonacul românesc este privit în lume precum Dacia. Este ieftin și bun", a spus Popescu. El a afirmat că prețul mediu de export al unui cozonac este de patru euro. Reprezentantul patronatului din panificație estimează că firmele românești vor exporta în perioada Crăciunului aproximativ opt milioane de cozonaci.
"Exportăm în țări cu comunități de români, precum Spania sau Italia, dar și în state precum SUA, Canada, Germania sau Belgia. Au început să meargă foarte bine și exporturile în Republica Moldova", a adăugat Popescu. Pe de altă parte, și piața internă va absorbi în perioada Crăciunului aproape opt milioane de cozonaci.
În mod obișnuit, într-o lună se produc în România cam 800.000 de cozonaci. De Paște, în schimb, vânzările se apropie de opt milioane, deci la mivelul unui an vânzările vor depăși 24 de milioane de bucăți, respectiv puțin mai mult de un cozonac de persoană pe an. Mai multe, pe www.mediafax.ro

sursa: www.infoaliment.ro


România: Excedent în comertul international cu alimente

România a intrat pentru prima dată, după aproape 20 de ani, pe excedent în comerțul cu produse agroalimentare, înregistrând un plus de peste 3 milioane de euro după primele nouă luni ale anului, a declarat, marți, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
“România nu a mai fost pe plus în comerțul cu produse agroalimentare din 1994, iar acum, la nouă luni, avem deja un excedent de 3,2 milioane de euro. Cred că vom încheia anul 2013 pe plus, ținând cont că datele actuale sunt doar pentru trei trimestre. Am reușit să obținem din exporturile de produse agroalimentare, până la finele lunii septembrie, aproape 3,51 de miliarde de euro”, a spus Constantin.
Potrivit datelor furnizate AGERPRES de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în primele nouă luni din acest an, România a exportat peste 8,1 milioane de tone de produse agroalimentare în țările intra și extracomunitare, în creștere cu peste 36% față de aceeași perioadă din 2012. Sumele încasate din exporturile de produse agroalimentare pe piețele intra și extra comunitare au totalizat 3,509 miliarde euro, iar în perioada similară a anului trecut acestea au fost de numai 2,882 miliarde de euro.
Exporturile de grâu și meslin au totalizat 683,15 milioane euro pentru 3,24 milioane de tone, cele de porumb 355,23 milioane euro pentru 1,23 milioane tone, iar de semințe de floarea soarelui 327,87 milioane de euro pentru o cantitate de 732.310,7 tone. În topul exporturilor se mai află țigările de foi și trabucurile cu un total de 378,32 milioane de euro (24.028 tone), orzul cu 206,28 milioane de euro (1,048 milioane de tone), animalele vii, respectiv ovine și caprine cu 116,97 milioane de euro și cele din specia bovine cu 100,9 milioane de euro.
Pe de altă parte, în primele nouă luni din 2013, România a importat peste 4,2 milioane de tone de alimente și produse agroalimentare, o cantitate mai mică cu 5 procente față de aceeași perioadă a lui 2012. Valoarea produselor importate a fost sensibil mai scăzută decât cea încasată din exporturi, respectiv 3,506 miliarde euro, fiind însă mai mare cu aproximativ 3,8% față de aceeași perioadă a anului precedent.
Pe lista importurilor României de produse agroalimentare s-au clasat pe primele locuri aceleași produse ca și în anii anteriori și anume carnea de porc, proaspătă sau refrigerată, cu o valoare de 184,727 milioane de euro (104.381 tone), urmată îndeaproape de zahăr cu 167,49 milioane euro pentru 321.495 tone și de turte și alte reziduuri solide cu încasări de 137,28 milioane euro pentru 322.866 tone.
În aceste condiții, România a înregistrat la nouă luni un excedent de 3,21 milioane de euro în comerțul cu produse agroalimentare, față de un deficit de 494 de milioane de euro în aceeași perioadă din 2012.
Uniunea Europeană a fost principalul partener în comerțul agricol al României, atât pe livrările de produse agroalimentare către această destinație cât și pe achizițiile din statele membre UE. (Agerpres)

sursa: www.infoaliment.ro


Peste 500.000 de vizitatori si 4.500 de expozanti in 2013 la ROMEXPO

Anul 2013 a insemnat pentru ROMEXPO reunirea celor mai importante targuri si evenimente din domenii de interes, in cadrul carora atat specialistii, cat si publicul larg au putut sa construiasca o privire de ansamblu asupra ariilor economice carora s-au adresat.
Astfel, pe tot parcursul acestui an, vizitatorii au putut regasi la ROMEXPO 40 de targuri si expozitii proprii, 18 targuri si evenimente organizate de catre parteneri, 390 de seminarii, congrese, conferinte, workshop-uri, 3 evenimente pentru publicul larg, 5 concerte si un festival de muzica.

Domeniile targurilor si expozitiilor organizate au fost dintre cele mai diverse, precum: turism, constructii, amenajari interioare, industrie grea, mobilier, echipament militar, cosmetice, industrie usoara, agricultura, industrie alimentara, medicina si multe altele.

In cifre, cele 40 de targuri si expozitii organizate in acest an de ROMEXPO se pot concretiza in:
157.700 mp – suprafata expozitionala ocupata;
4.500 – participari ale companiilor la evenimentele organizate;

Companii din 33 de tari si Romania au fost prezente in acest an la ROMEXPO, targurile avand in medie un grad de internationalizare de peste 50%;
Peste 500.000 vizitatori au trecut pragul manifestarilor expozitionale organizate;
Cifra de afaceri a ROMEXPO S.A a crescut fata de anul 2012 apropiindu-se de 11 milioane Euro.
Targul international de produse si echipamente in domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii si zootehniei - Indagra, Targul Tehnic International Bucuresti – TIB, Targul de Turism al Romaniei, dar si BIFE-SIM – Targul international de mobila, echipamente si accesorii sunt in top 4 targuri organizate de catre ROMEXPO. Acestea insumeaza 30% din veniturile companiei.

sursa: www.romexpo.ro


Segmentarea dupa pret, o noua configuratie in 2013

de Maria Vaschi

In Romania, segmentul marcilor proprii si-a dublat cota de piata in ultimii trei ani, ajungand in primul semestru din 2013 la 15%. Ca valoare a acestora, ponderea cea mai mare o regasim la discounteri (40%), care si-au consolidat, la randul lor, pozitia in peisajul retailului local.
Hipermarketurile isi adjudeca 32% din valoarea marcilor proprii, iar supermarketurile si comertul traditional, diferenta de 28%.
In unele categorii, cum ar fi lactatele, uleiul, faina, hartia igienica etc., aceasta medie de 15% este depasita cu mult, in timp ce pentru produsele de ingrijire personala sau bauturi este mult mai mica.MARCILE ECONOMICE SI CELE PROPRII, O AMENINTARE PENTRU SEGMENTUL DE PRET MEDIU

Cum s-a ajuns la aceasta dinamica accentuata?


„Pe langa faptul ca discounterii, prin deschiderea de noi magazine, au impulsionat segmentul de marci proprii, au avut loc anumite modificari si in interiorul marcilor de producator, in sensul migrarii unor parti din cota de piata de la un palier la altul”, explica Gabriela Luca, Market Strategy Advisor, GfK Romania (foto). „Cel mai afectat a fost segmentul de mijloc, care intr-un singur an a pierdut 3% din piata, scazand indeosebi in categoria food. Premium se mentine la acelasi nivel, chiar daca inregistreaza o tendinta de scadere in categoria bauturi. Brandurile economice cresc datorita produselor din grupa alimente, in timp ce marcile retailerilor se dezvolta in absolut toate categoriile monitorizate”, precizeaza Gabriela Luca.


Asadar, de pe urma segmentului mediu au avut de castigat marcile economice - catre care s-au indreptat 57% din procentele pierdute - si brandurile proprii - care au atras 35%.CINCI PILONI DE REFERINTA PENTRU BRANDURILE DE PRODUCATOR SI CELE ALE RETAILERILOR

Pornind de la motivatiile de cumparare, studiul realizat de GfK Romania a identificat cinci piloni care pot afecta puterea unui brand si care pot influenta dinamica unei categorii.

In primul rand este vorba de notorietate: disponibilitatea acelui brand, diversitatea sortimentatiei, noutati in gama, publicitate, dialog permanent pe care trebuie sa-l aiba cu publicul.

Un alt pilon este capacitatea brandului de a te face sa te simti bine (feel good), de a-ti oferi armonie, bucurie si un anumit statut.
Istoria/traditia marcii, increderea in calitatea acesteia si raportul calitate/ pret constituie celelalte trei aspecte in functie de care aleg consumatorii si care pot influenta puterea unui brand.


Analizand palierele de pret, observam ca premium se pozitioneaza foarte bine la criteriile „prezenta/ notorietate”, „traditie” si „calitate”, dar este pe ultimul loc la capitolul „convenient brand”, ceea ce este absolut normal, deoarece consumatorii nu cauta un pret bun atunci cand achizitioneaza produse premium.


Raportul calitate/ pret convenabil este bine punctat de marcile economice si cele proprii, urmate la o mica distanta de mainstream, ceea ce reflecta nivelul scazut al diferentierii prin pret intre cele trei segmente. Specialistii GfK recomanda optimizarea portofoliilor si verificarea pozitionarii brandurilor.


In schimb, este mare aglomerare in zona „feel good”, consumatorii regasind pe oricare palier de pret acele produse care ii fac sa se simta bine si sa le aduca o bucurie. Partea mai putin buna este ca nivelul de satisfactie este mai degraba la nivel mediu si aproximativ acelasi pentru toate segmentele. Oportunitatea este "iesirea din pluton", pas care trebuie facut atat de brandurile de producator, cat si de cele ale retailerilor.

 

sursa: www.revista-piata.ro


Etichetarea alimentelor va fi modificată

Conform Food&Drink Technology, una din piesele legislative in special face companiile alimentare sa caute consultanta. Reg 1169 privind informarea consumatorilor (FIC) a intrat in vigoare in 2011 si a introdus schimbari care inseamna ca aproape fiecare eticheta de alimente sau bauturi va avea nevoie de o revizie majora inainte de sfarsitul lui 2014.

Stim acum care sunt cerintele privind schimbarea etichetelor alimentelor si presiunea este pe conformarea la timp. Nicio surpriza- intr-o zona atat de complexa exista anumite exceptari de la cerintele generale, si exceptii la aceste exceptari! Exista de asemenea o serie de perioade de tranzitie si multe reguli aditionale asteapta inca a fi scrise.
De exemplu, noile prevederi privind denumirea carnii tocate se vor aplica in cateva saptamani. De aceea, primele reguli detaliate privind indicarea originii carnurilor si a asa-numitilor ‘ingredienti primari straini’ au termenul la sfarsitul acestui an. In acel moment, etichetarea tarii de origine va deveni obligatorie pt carnea proaspata sau congelata de porc, oaie, capra si pasare si de asemenea pt ingredientii primari atunci cand tara de origine a acestora nu este aceeasi cu cea declarata ca origine a alimentului.

O alta schimbare cheie impune etichetarea nutritionala obligatorie a alimentelor pre-ambalate: energia (atat in kJ cat si kcal), grasimea, grasimea saturata, carbohidratii, zaharurile, proteina si sarea, alaturi de nivelul oricarui nutrient declarat in mentiuni. Anumiti alti nutrienti suplimentari pot fi listati, dar aceasta e o lista definita si restrictionata.
Cu toate ca noua etichetare nutritionala nu devine obligatorie pana in decembrie 2016 (doi ani mai tarziu decat majoritatea celorlalte cerinte), o declaratie nutritionala voluntara trebuie sa se conformeze deja prevederilor obligatorii.

Informatiile de pe ‘fata ambalajului’ raman voluntare si vor continua pt energie, grasimi, saturate, zahar si sare, dar vechiul stil CZE (Consumul zilnic estimate) per portie nu va mai fi folosit si va fi inlocuit de referirea la RI (Ingesta de referinta)-asa cum sunt listate in Anexele la FIC. Informatiile privind marimea portiei trebuie furnizate intr-o forma usor de inteles pt consumator, iar utilizarea schemelor ‘semafor’ sau codul culorilor va fi limitata la Ghidul Departamentului Sanatatii adoptat in linie cu prevederile FIC (NN: specific Marii Britanii).

 

Alergenii

Desi schimbarile privind cerintele de etichetare a alergenilor sunt destul de simple, solicitand ca prezenta oricaruia dintre cei 14 alergeni listati sa fie subliniata cumva in lista ingredientilor pentru a face mai clara consumatorului prezenta lor, prevederea privind sfaturile legale voluntare legate de alergeni necesita mai multa atentie. Astfel de chenare nu mai pot fi utilizate pentru a repeta lista alergenilor continuti in produs, dar pot fi folosite pentru a furniza informatii despre alergeni. Acesta e cazul doar cand alergenii sunt ingredienti adaugati intentionat.
Introducerea dimensiunii minime obligatorii a fontului pentru majoritatea informatiilor cerute de lege va insemna ca operatorilor alimentari le va fi tot mai greu sa echilibreze imaginile si informatiile de marketing cu informatiile obligatorii.

 

Schimbarea este iminenta

Cand acest regulament a intrat in vigoare in 2011, data aplicarii (decembrie 2014) parea destul de indepartata; cu toate acestea, avand acum numai un an la dispozitie, timpul chiar e scurt si multe companii cauta consultanta privind caile de asigurare a conformitatii la termenul final.
Acum mai mult decat oricand, firmele alimentare au nevoie de sfaturi autorizate pentru a le ajuta sa inteleaga si sa interpreteze legislatia. Aceste sfaturi pot lua mai multe forme. Din ce in ce mai multe companii prefera sa opteze pentru revizuirea completa a etichetelor, supunand rezultatul final comentariilor. Revizuirile etichetelor, in special, pot fi desfasurate in orice stadiu al ciclului dezvoltarii produsului, pana la forma artistica finala, si sunt un mod efectiv de a preveni dificultatile potentiale si de a sugera alternative practice pentru a deveni complet conforme. Ghidurile associate elaborate de Defra (Departamentul agricultura si industrie alimentara UK), de FSA, de Departamentul Sanatatii si de industrie, ca si orice opinii relevante ale avocatilor si autoritatilor ar trebui luate in considerare in cursul acestui process de revizuire. Greseala poate fi costisitoare.

 

Controlul aditivilor

In timp ce etichetarea poate fi pe moment un subiect fierbinte, operatorii alimentari mai au si alte griji, intre care a se conforma controalelor recent amendate asupra aditivilor. Trei vechi directive detaliate au fost inlocuite de un regulament nou, mai general. Acesta e subiectul a numeroase intrebari, mai ales cand vine vorba a decide in privinta categorizarii corecte a unui anumit aliment sau a nivelului maxim permis al unui aditiv specific intr-un aliment.

sursa: www.infoaliment.ro


681 de electori au stabilit castigatorii celor 41 de trofee ce vor fi acordate joi, 7 noiembrie, in cadrul Galei Premiilor PIATA

Joi, 7 noiembrie, in cadrul Galei Premiilor Piata vor fi decernate 41 de trofee pentru performerii in materie de inovatie, eficienta, notorietate, dinamism, excelenta in afaceri, implicare sociala ale companiilor din industria bunurilor de larg consum.
Pentru stabilirea castigatorilor editiei a VIII –a a Galei Premiilor Piata au votat 681 de electori, dintre care 567 reprezentanti ai retailului traditional, 15 directori de achizitii din cele mai importante 20 de retele de retail modern, 54 directori de vanzari ai furnizorilor din TOP 100 furnizori din FMCG si 45 directori de marketing din cele mai mari 100 de companii din FMCG.
Toti electorii mentionati anterior – atat furnizori cat si comercianti – au un numar de voturi proportional cu importanta lor in piata, cota de piata in cazul comerciantilor, ponderea in Top 100 companii in cazul furnizorilor. Astfel, au votat 567 de magazine independente din esantionul de 717, reprezentativ pentru localitatile cu minim 50.000 de locuitori. Acestia au exprimat 41.9% din cele 52,94% din voturi alocate comerciantilor independenti. Cei 15 directori de achizitii din cele mai importante 20 de retele de retail modern au exprimat 33,7% din cele 47,06% voturi alocate retailului modern. Voturile celor 54 directori de vanzari  ai furnizorilor prezenti in TOP 100 furnizori in FMCG reprezinta 70,8% din total voturi alocate furnizorilor, in timp ce voturile exprimate de directorii de marketing de la companiile din TOP 100 FMCG reprezinta 56,4% din total voturi alocate.
La Premiile PIATA ale industriei bunurilor de larg consum, candidaturile furnizorilor (producatori, importatori, distributori) sunt votate de directorii de achizitie din cele mai mari 20 de retele comerciale si de administratorii sau directorii magazinelor din comertul traditional si retelele locale, care formeaza un esantion reprezentativ pentru comertul cu amanuntul din localitatile cu cel putin 50.000 de locuitori.
Pe de alta parte, candidaturile comerciantilor sunt votate de sefii departamentelor de vanzari din cele mai mari 100 de companii de productie, import si distributie (dupa cifra de afaceri in 2012).
Candidaturile depuse la sectiunea “Cea mai buna campanie de responsabilizare sociala” atat de comercianti cat si de furnizori sunt votate de directorii de marketing din cele mai mari 100 de companii din FMCG, furnizori si comercianti (criteriul: cifra de afaceri in 2012).
Procesul de vot a fost coordonat de ISRA Center, partenerul revistei Piata, organizatorul competitiei. ISRA a distribuit aproximativ 1.000 de buletine de vot electorilor. Majoritatea buletinelor de vot distribuite de ISRA sunt electronice, sub forma linkurilor personalizate catre siteul securizat creat special pentru editia 2013 a Premiilor PIATA. Buletinul de vot online a fost accesibil doar de la terminalul alegatorului caruia ii este destinat si asigura confidentialitatea si unicitatea votului exprimat. Reprezentantii retailului traditional au votat in proportie de 95 % pe buletine de vot tiparite, in timp ce majoritatea directorilor de achizitii din retailul modern, a directorilor de vanzari de la furnizori si a directorilor de marketing au preferat votul online.

La editia 2013 a Premiilor PIATA au fost depuse un numar total de 326 de candidaturi pentru cele 41 de trofee care recompenseaza performantele in materie de inovatie, eficienta, notorietate, dinamism, excelenta in afaceri, implicare sociala ale companiilor din industria bunurilor de larg consum.
Peste 100 de companii (in total 108) au dovedit incredere in performantele proprii si au depus candidaturi la una sau mai multe sectiuni de premii, asteptand evaluarea din partea partenerilor de afaceri in etapa votarii, in care comerciantii voteaza pentru candidaturile depuse de furnizori, iar acestia voteaza candidaturile comerciantilor.
Premiile PIATA 2013 si Gala festiva din seara de 7 noiembrie au ca parteneri principali lanturile comerciale Carrefour, Market si Express, companiile Mondelez Romania, Unilever, Ursus Breweries si Eco-Rom Ambalaje. Parteneri gold sunt Albalact, Agricola, Salbac, Agriro, Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti si Koliba Milk, HotNews  si MediaTrust fiind parteneri media.

De-a lungul precedentelor sapte editii, Premiile PIATA au confirmat performantele si aprecierea din partea partenerilor de afaceri a unor companii de top cum ar fi Carrefour, Mega Image, Metro, Selgros, Coca Cola HBC, Mondelez (continuatoarea companiei Kraft), Unilever, Ursus, P&G, Nestle, Albalact, Agricola, Farmec, Interbrands, Heineken. Pe langa acestea, multe companii de talie mai mica si-au adjudecat trofee PIATA, subliniind inca o data caracterul obiectiv al desemnarii prin vot a castigatorilor: Prutul Boromir, Annabella, Heidi, Cyrom, Angst, Argus, Sarantis, Paco, Meda, Kamis.

sursa: www.revista-piata.ro


Romania a inregistrat anul trecut peste 40 de miliarde de lei din produse vegetale

România a înregistrat în anul 2012 peste 40 de miliarde de lei (40.169.144.000 de lei) din produse vegetale, total sector privat și de stat, din care sectorul privat a înregistrat peste 38 de miliarde de lei (38.745.191.000 de lei).

Din acesti bani, exploatariile fără personalitate juridică au înregistrat peste 28 de miliarde de lei (28.693.446.000 de lei), potrivit datelor remise Recolta.eu de către Institutul Național de Statistică (INS).

În ceea ce privește macroregiunile, Macroregiunea doi a înregistrat anul trecut cea mai mare valoare a producției vegetale, de aproape 13 miliarde de lei (12.934.824.000 de lei). În Macroregiunea doi sunt incluse zona Nord-Est (cu județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui) și zona Sud-Est (cu județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea).

Cea mai mică valoare a fost înregistrată în Macroregiunea unu, de 8,4 miliarde de lei (8.409.184.000 de lei). Macroregiunea unu cuprinde zonele Nord-Vest (cu județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj) și zona Centru (cu județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu).

Din aria zonelor, cea mai prolifică la producția vegetală s-a dovedit zona Sud-Muntenia, cu o valoare a producției de 8,6 miliarde de lei (8.613.675.000 de lei). Din zona Sud-Muntenia fac parte județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman.

La polul opus se află zona București-Ilfov, cu cea mai mică valoare a producției vegetale: aproape 445 de milioane de lei (444.938.000 de lei).

În rândul județelor, Timișul este de departe județul cu cea mai mare valoare obținută din produse vegetale, de 2 miliarde de lei (2.036.975.000 de lei), în timp ce capitala țării, București, este localitatea cu cea mai scăzută valoare a producției vegetale, de 30,3 milioane de lei (30.306.000 de lei).

România a înregistrat în anul 2012 o valoare a producției ramurii agricole de 64,2 miliarde de lei (64.259.474.000), total sector privat și de stat, din care sectorul privat a înregistrat 62,6 miliarde de lei (62.646.188.000 de lei). (sursa www.recolta.eu)

sursa:www.infoalimnet.ro


Cursuri pentru BRUTARI și PATISIERI

Ca răspuns la nevoia de diversificare a produselor de panificație, în perioada 4-5 și 6-7 noiembrie, vă invităm la Sovata, la două module de curs:

SORTIMENTE NOI DE PANIFICAȚIE și CREAȚIE ARTISTICĂ ÎN ALUAT.
Perioada: 4-5 și 6-7 noiembrie 2013
Locația: Hotel Complex Danubius, SOVATA, jud. Mureș
Organizator: Asociația Specialiștilor din Panificație și Gastronomie PanGastRo

Cursanții vor învăța să obțină prin metode inovatoare peste 20 de produse de panificație-patiserie, printre care și specialități tradiționale precum plăcinta din aluat de foietaj dospit, langoș cu cartofi sau cozonaci împletiți. Totodată vor afla detalii despre conținutul de sare, grăsimi și carbohidrați și despre avantajele nutriționale ale unor produse precum batoane din tărâțe de grâu, chifle, pâini și foietaje obținute prin tehnologia dospirii întârziate etc. (cu dulcețuri, cacao, budincă, cu pizza, cașcaval, cu carne sau cu semințe).

 

Detalii și înscrieri la telefon 0266-219.392 sau 0371-328.698. Locurile sunt limitate!

sursa: www.pangast.ro


Curs de creație artistică și sortimente noi de panificație

Succesul unei brutării depinde în mare parte de capacitatea de a surprinde piața cu produse noi, dar și de a atrage vizitatorii prin piese artistice deosebite obținute din aluat de panificație. Asociația PanGastRo organizează, în perioada 4-7 noiembrie, la Sovata, doua module de curs prin care participanții vor învăța să dezvolte noi produse și să creeze piese artistice impresionante.

La primul modul - Creație Artistică în Aluat de Panificație (4-5 noiembrie) cursanții vor fi capabili să realizeze în mod individual o piesă artistică din aluat, toate ustensilele necesare fiind asigurate de organizatori. Vor fi prezentate ingredientele și ustensilele necesare obținerii pieselor artistice, pașii de urmat în realizarea lor sau modul de lucru cu diferite tipuri de aluat - cu sau fără drojdie.

La cel de-al doilea modul - Sortimente Noi în Panificație (6-7 noiembrie), cursanții vor învăța să combine inovația și tradiția în dezvoltarea de noi produse, vor descoperi tendințele actuale și noțiunile de bază ale brutăritului artizanal și vor fi capabili să adapteze produsele la nevoile actuale pentru produse de panificație cu conținut redus de carbohidrați. Va fi exploatată tema alimentației sănătoasă, prin produse de panificație și patiserie adaptate la această tendință.

CURSURILE PROGRAMATE pentru perioada următoare:

Modul Curs

Perioada

Locație

Detalii și înscrieri

Modelare FLORI

28-29 Octombrie

SINAIA

Înscrierile se pot face la telefon
0266-219.392,
0371-328.698,
0733-313 042,
în ordinea primirii solicitărilor și în limita locurilor disponibile.

Creație artistică
în aluat de panificație

4-5 Noiembrie

SOVATA

Sortimente noi
în PANIFICAȚIE

6-7 Noiembrie

SOVATA

Modelare FLORI

11-12 Noiembrie

SINAIA

SCULPTURĂ în
legume și fructe

18-20 Noiembrie

SOVATA

Modelare FIGURINE

25-26 Noiembrie

SINAIA

Creație artistică
din ZAHĂR tras și suflat (Isomalt)

Noiembrie

SOVATA

sursa: www.pangast.ro


Consiliul Concurenței: prețul pâinii s-a redus cu 8% după scăderea TVA

Consiliul Concurenței (CC) a constatat că prețul pâinii a scăzut, în medie cu aproximativ 8% în urma deciziei guvernului de a reduce TVA de la 24 la 9%, scrie Capital.ro. CC culege săptămânal date din peste 100 de magazine din fiecare județ, la același sortiment de pâine, pentru a monitoriza efectele reducerii TVA.

Faptul că populația resimte mai mult de jumătate din reducerea TVA la pâine, iar restul ieftinirii rămâne pe lanțul de distribuție, este normal și arată că piață este concurențială, a declarat președintele Consiliului Concurenței (CC), Bogdan Chirițoiu.

„Am luat câteva magazine mari și câteva mici în fiecare județ. Am analizat prețul pentru patru sortimente de pâine și acum verificăm săptămânal. Față de un maxim de 12%, reducerile sunt undeva la 8% la franzelă,, 8% la pâinea feliată, 5% la cea integrală neambalată și 8% la cea ambalată", a spus președintele CC. Potrivit acestuia, reducerea este "cam cât ne așteptam" ceea ce demonstrează că piața pâinii este o piață "cât de cât concurențială". Chirițoiu susține că marile lanțuri de magazine au redus mai mult din prețuri față de comercianții mici. El a mai spus că monitorizarea va continua, dar, odată cu trecerea timpului, la reducerea TVA se vor adaugă și alți factori care ar putea duce la modificarea prețului final al pâinii.

sursa: www.brutarul.ro


Mai aproape de specialiști: GASTROPAN 2014 vine la BRAȘOV!

Cel mai așteptat eveniment al anului 2014 pentru furnizorii, specialiștii și operatorii din domeniul alimentației publice, al panificației și cofetăriei se va desfășura la Brașov, în perioada 4-6 aprilie. Expoziția GastroPan este singura platformă comună pe care actorii de pe piață se pot reuni pentru a prezenta inovații, pentru a face schimburi de experiențe și pentru a-și dezvolta afacerile.

01-02Noua locație respectă nevoile marilor furnizori, de a organiza expoziția GastroPan la București odată la doi ani, după modelul târgurilor internaționale de profil, dar în același timp satisface nevoile pieței, de a fi la curent cu tendințele ce se schimbă anual în meniurile și dotările restaurantelor, în brutării și cofetării, nevoi exprimate printr-un studiu de piață realizat de organizatori.

Dincolo de oferta variată de echipamente, ustensile, dotări și mobilier pentru alimentația publică, la GastroPan Brașov veți vedea demonstrații practice precum sculptura în fructe și legume sau montarea preparatelor reci, care pot face mai atractive produsele și serviciile dumneavoastră pentru clienți.

01-03Vă invităm așadar să vă planificați de pe acum vizita la GastroPan Brașov, unde veți afla ultimele tendințe din domeniu, veți urmări programe practice dinamice și veți beneficia de ofertele atractive ale furnizorilor prezenți la standurile celui mai important eveniment autohton dedicat industriei de profil.

Vizitați pagina www.gastropan.ro pentru a afla primele detalii despre oportunitățile de afaceri și programele dinamice pe care vi le pregătesc organizatorii la GastroPan Brașov.


sursa: www.gastromedia.ro


Speakeri de marca la prima editie a Horeca & Retail Club Cheile Gradistei

Prima editie a evenimentului Horeca & Retail Club, care se desfasoara intre 23 si 25 octombrie la Cheile Gradistei, beneficiaza de participarea unor personalitati din industria bunurilor de larg consum in calitate de speakeri: Ionut Ilie – National Account & Distribution Manager la Unilever, Marius Viju – Director de Vanzari la Mondelez Romania, Irina Mandoiu – Director Comercial la Albalact, Cristina Luca – On Premise & Events National Channel Manager la Ursus Breweries, Mihai Enache – Director de Vanzari la Agricola, Ana Maria Paslaru – Customer Marketing Manager la Unilever, Irinel Ionescu – Director General & Creative Director la Ampro Design, Dan Laszlo – Client Service Partner la MPC- trade marketing services.
Organizat de Piata, Modern Buyer si Food & Bar, Horeca & Retail Club este unul din putinele evenimente care reunesc atat retailul de bunuri de larg consum, cat si horeca, avand ca obiectiv principal consolidarea relatilor dintre partenerii de afaceri – producatori, comercianti, operatori horeca, furnizori de servicii de distributie, logistica, research si consultanta.
Tema centrala – Network your business ! – este abordata atat prin conferintele si workshopurile programate in zilele de 24 si 25 octombrie, cat si prin reprizele de networking – toate menite sa faciliteze mai buna intelegere a obiectivelor, nevoilor, competentelor si initiativelor partenerilor de afaceri. Cadrul relaxant al complexului Fundata Cheile Gradistei si programul conceput de organizatori constituie catalizatori eficienti ai acestor demersuri de consolidare a parteneriatelor de succes din industria bunurilor de larg consum si horeca.

Horeca & Retail Club beneficiaza de sprijinul partenerilor principali Ursus Breweries si Unilever South Central Europe, al partenerilor Albalact, Agricola, Europrod si Salbac si al partenerului media HotNews.

sursa: www.revista-piata.ro


Crenvurstila, mustarul oficial al expozitiei CARNEXPO

carnexpo lung w

Ferma Honigberg va promova in exclusivitate produsele brand-ului Crenvurstila la Targul International CARNEXPO 2013. Preparatele 100% naturale vor fi prezentate in cadrul evenimentului sub sloganul "Crenvurstila, mustarul oficial al expozitiei CARNEXPO". “Pe perioada de desfasurare a acestui targ, ne vom concentra pe o cat mai buna promovare a produselor Crenvurstila si a calitatii lor, ca fiind produse 100% naturale, fara conservanti si 100% romanesti. De asemenea, speram sa legam cat mai multe relatii de colaborare cu ceilalti participanti la acest eveniment, atat din randul expozantilor cat si din cel al vizitatorilor” declara Horia Baciu, Director comercial, Ferma Honigberg.


Concursuri și Demonstrații 2014

Programele practice organizate în cadrul expoziției au atras la toate edițiile sute de participanți și zeci de mii de vizitatori. Concursurile dedicate brutarilor, cofetarilor și bucătarilor reprezintă adevărate impulsuri de dezvoltare pentru piața de profil. Aceste competiții au puterea de a impune noi produse pe piață, determină dezvoltarea unor meniuri originale, în același timp exploatând spiritul creativ și artistic al specialiștilor.
Vizitatorii apreciază în aceeași măsură programele demonstrative susținute de către cei mai talentați artizani ai meseriilor de brutar, cofetar sau bucătar. Pe lângă demonstrațiile susținute la standurile furnizorilor, specialiști talentați din țară și din străinătate vor susține pe toată durata expoziției programe practice care pot fi cele mai bune surse de inspirație pentru vizitatorii specialiști.

CONCURSURI și DEMONSTRAȚII CONCURSURI și DEMONSTRAȚII CONCURSURI și DEMONSTRAȚII


Dintre aceste programe amintim:

 • tehnicile modelării și pictării florilor și figurinelor din pastă de zahăr;
 • metodele preparării înghețatei artizanale;
 • tehnica sculpturii și a modelării pieselor artistice din zahăr, ciocolată legume și fructe;
 • idei de realizare a deserturilor din ciocolată veritabilă;
 • soluții inovatoare în decorarea torturilor;
 • demonstrații de procesare și coacerea produselor de panificație, patiserie și cofetărie inovatoare;

… și multe altele.

PENTRU DETALII PUTEȚI CONTACTA ORGANIZATORII LA TELEFON 0266-219.392, MOBIL 40-733-313 042, SAU PE ADRESA info@gastropan.ro
sursa: www.gastropan.ro
 

Update Cheile Gradistei: Horeca & Retail Club se va desfasura in zilele de 23-25 octombrie

Piata, Food & Bar si Modern Buyer anunta schimbarea datelor de desfasurare a evenimentului Horeca & Retail Club pentru zilele de 23-25 octombrie. Schimbarea vine in intampinarea nevoilor mai multor companii care, din cauza programului expozitional international in care sunt implicate, nu ar fi putut participa la evenimentul de la Cheile Gradistei, programat initial pentru 9-11 octombrie.

Conceput sub deviza “Network your business!”,  Horeca & Retail Club este unul dintre putinele evenimente de business care reunesc domeniile retailului de bunuri de larg consum si horeca. Programul evenimentului cuprinde conferinte, workshopuri, dar si sesiuni de business networking intr-un cadru relaxant, favorabil discutiilor constructive.
La Horeca & Retail Club vor participa profesionisti din vanzari, achizitii si marketing ai companiilor din industria bunurilor de larg consum si horeca: producatori, importatori, distribuitori, comercianti, manageri si proprietari horeca, furnizorii de servicii si consultanta.

Evenimentul are ca obiectiv consolidarea relatiilor dintre partenerii de afaceri – furnizori, distribuitori, comercianti, operatori horeca – prin mai buna intelegere a obiectivelor, nevoilor si initiativelor fiecaruia, intr-o atmosfera de lucru neconventionala, asigurata de complexul Cheile Gradistei - Fundata.

Horeca & Retail Club are ca parteneri principali companiile Ursus si Unilever (cu brandurile Algida, Delikat, Delma, Rama, Coccolino, Dero, Domestos, Dove). Albalact, Agricola, Europrod si Salbac sunt parteneri, iar HotNews este partener media.

Pentru mai multe informatii despre Horeca & Retail Club puteti accesa site-ul www.clubrh.ro

sursa: http://www.revista-piata.ro


La ce produse se aplică TVA de 9% din septembrie?

 

La finele lunii iulie Guvernul a emis Ordonanța nr. 16 de modificare a Legii nr. 571/2003 din Codului Fiscal, prin care stabilește reducerea la 9% a cotei TVA, de la 1 septembrie 2013, pentru livrarea anumitor categorii de produse de morărit și panificație. Patronatul ROMPAN a prezentat lista bunurilor pentru care se aplică această măsură, în cadrul Conferinței Naționale a Morarilor și Brutarilor de la București.

 

Ordonanța simplă adoptată de Guvern pe data de 30 iulie, vizează implementarea unei cote reduse a TVA de 9% pentru livrarea de pâine, grâu și făină.

Astfel, începând cu 1 septembrie 2013, cota TVA de 9% se va aplica pentru livrare următoarelor bunuri:
1. „toate sortimentele de pâine, precum și următoarele specialități de panificație: cornuri, chifle, batoane, covrigi, mini-baghete, franzeluțe și împletituri, care se încadrează în grupa produse de brutărie la codul CAEN/CPSA 1071;
2. făina albă de grâu, făina semi-albă de grâu, făina neagră de grâu și făina de secară, care se încadrează la codul CAEN/CPSA 1061;
3. triticum spelta, grâu comun și meslin, care se încadrează la codul NC 1001 99 00, și secară care se încadrează la codul NC 1002 99 00, prevăzute în anexa I la Regulementul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului privind Nomenclatura Tarifară și Statistică și Tariful Vamal Comun, astfel cum a fost modificată prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 927/2012 al Comisiei din 9 octombrie 2012”.

Aceste prevederi sunt extrase din textul prezentat de ROMPAN în cadrul Conferinței Naționale a Morarilor și Brutarilor din data de 31 iulie 2013, la care au participat lideri ai Guvernului, ai autorităților de control, ai federațiilor patronale și sindicale, precum și ai principalilor producători din sectorul de morărit și panificație.
Potrivit Ordonanței adoptate de Guvern, măsura se aplică începând cu data de 1 septembrie 2013.

sursa: www.brutarul.ro


Conferința ROMPAN: Premierul anunță reducerea TVA la pâine (LIVE Text)

Premierul Victor Ponta, dar si Ministrul Agriculturii si Ministrul Finantelor Publice au participat la Conferinta Nationala a Brutarilor si Morarilor, organizata de Rompan la Bucuresti.

Cu aceasta ocazie, autoritatile au semnat doua protocoale cu reprezentantii producatorilor si ai comerciantilor, care vizeaza pe de o parte imbunatatirea colectarii taxelor din acest sector, de cealalta parte urmarindu-se stabilizarea pretului painii.

 

Ordonanța care vizează reducerea TVA pentru pâine a fost adoptată în ședința de marți a Guvernului.

Aurel Popescu, ROMPAN:

- Este un moment istoric pentru industria noastra.

- Industra alimentara are 150.000 de angajati, din care circa 80.000 lucreaza in sectorul panificatiei.

- Multumiri Guvernului si membrilor care au sustinut proiectul reducerii TVA.

- Masura este una istorica si deosebita, insa trebui sa fie insotita de masuri de combaterea evaziunii, prin controale eficiente la toate unitatile.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin:

-Este mai mult dacat un angajament politic, este o masura economica.

- Vom semna astazi cu dumneavoastra doua angajamente:

1. Pentru o mai buna colaborare in sensul combaterii evaziunii fiscale.

2. Un angajament pentru limitarea cresterii pretului la paine.

Victor Ponta, Prim-ministru:

- Aceasta masura este mult mai importanta decat simplul efect asupra industriei de panificatie.

- Vreau sa dovedim ca nu suntem o tara de evazionisti.

- Daca se va dovedi o masura de succes, putem sa extindem sistemul de TVA redus si la alte produse alimentare debaza.

La finalul conferintei s-au semnat doua protocoale intre Guvern si Patronatele din Panificatie, respectiv Asociatia Marilor Retele Comerciale. Primul protocol prevede colaborarea cu producatorii in vederea cresterii eficientei controalelor si a combaterii practicilor anticoncurentiale si a evaziunii fiscale. Cel de-al doilea acord consta in angajamentul marilor retele comerciale, de a transmite integral efectul reducerii TVA in pretul painii la raft.

sursa: www.brutarul.ro


Stirile Primei Piete Virtuale:  va semnalam cele 5 oferte selectate:

1.   Asistenta nerambursabila germana prin experti consultanti si trainari germani, pentru pregatirea staffului, management, marketing, tehnologii si knowl how german destinat intreprinderilor, organizatiilor, scolilor, institutiilor de asistenta sociala, consiliilor locale, primariilor, institutiilor publice…  detalii la: www.clujnapoca.ro/ses

2. Misiunea economica la Targul International de Import-Export al Chinei de la CANTON/Guangzhou, 15 oct - 4 nov 2013, cel mai important eveniment de business din lume, cu transit de 2 zile la  Hong Kong. Orice om de afaceri sau privat merita sa mearga acolo, macar o data in viata. Rezerva-ti din timp locul la un pret acceptabil… detalii: www.v-market.ro/targuri/canton104.html

3. Misiuni economice la targurile international de la: New York, Las Vegas, Santiago de Chile, Sao Paolo, Rio de Janeiro, Buenos Aires, Johanesburg, Nairobi, Dubai, New Delhi, Bangkok, Shanghai, Tokyo, Jakarta … detalii www.clujnapoca.ro/targuri  

4. Evaluarea de competente si Cursurile:  Manager de Proiect  si  Formator-Tutore pentru a cunoaste tehnicile avansate necesare angajarii in cadrul proiectelor cu finantare UE… detalii:

    -  Evaluare cu Certificat http://fundatia.transylvania- college.ro/training.html

     - Cursuri cu Certificat  http://fundatia.transylvania- college.ro/projectmanager.html

5. VACANTA in locul si la pretul dorit folosind motoarele de rezervare pentru avioane, hotele, rent-a-car, sejoururi, croaziere si alte last minute sau low cost … detalii: www.NoNameTravel.ro 


Conferinta de raport anual al Consiliului Concurentei va fi transmisa live streaming pe siteul institutiei

Conferinta „Realizari si perspective privind concurenta pe pietele din Romania”, organizata de Consiliul Concurentei in data de 30 mai, in cadrul careia va fi prezentat Raportul anual de activitate pe 2012, va beneficia de transmisie live streaming pe siteul institutiei. Este prima data cand o conferinta de raport anual este transmisa in direct si integral pe Internet.
La conferinta participa, printre altii, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, Alexander Italianer, directorul general al DG Concurenta din cadrul Comisiei Europene, Bruno Lasserre, presedintele Autoritatii de Concurenta din Franta, Paul Csiszar, directorul Directiei de Industrie si Agricultura din DG Concurenta din cadrul Comisiei Europene, Daniela Badila, directorul Directiei Bunuri de Consum din Consiliul Concurentei, Alberto Heimler, presedintele Grupului de Lucru 2 privind Reglementarea si Concurenta din cadrul Comitetului de Concurenta al OCDE, Otilian Neagoe, vicepresedinte al Consiliului Concurentei.

In cadrul conferintei sunt organizate doua mese rotunde, avand temele: Legislatia pro-concurentiala pentru un mediu de afaceri predictibil si Evolutii ale concurentei in retailul alimentar din Romania.

sursa: www.revista-piata.ro


Aurel Popescu: „Până la sfârșitul lunii aprilie vom avea ordonanțe pe magazinele de pâine și pe TVA”

Proiectul de act normativ la care ROMPAN lucrează cu ANPC și MADR, referitor la vânzarea pâinii numai în magazine specializate sau în raioane specializate, va ajunge la pachet pe masa Guvernului împreună cu cel al diminuării TVA la pâine de la 24 la sută la 9 procente.

Potrivit declarației președintelui ROMPAN, Aurel Popescu, ocazionată de lansarea târgului „GastroPan”, ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, a promis că ordonanța cu magazinele ar putea avea prioritate, însă ambele vor trece de Executivul de la București până la finele lunii aprilie.
„Avem promisiunea de la ministrul de Finanțe că actele normative care vizează vânzarea pâinii prin magazinele specializate și reducerea TVA vor fi pe masa Guvernului la sfârșitul lunii aprilie. Mai mult, Chițoiu a spus că Ordonanța cu magazinele o vrea apărută înaintea celei de modificare a Codului Fiscal”, a declarat în conferința de presă, Aurel Popescu.
În opinia sa, în cazul în care Comisia Europeană nu va aproba prelungirea taxării inverse la grâu după 30 iunie, s-a căzut de acord împreună cu Ministerul Finanțelor să existe TVA de 9 la sută pe întreg lanțul de produs – grâu-făină-pâine. Dimpotrivă, dacă europenii vor fi mai îngăduitori, adică vor decide să prelungim taxarea inversă la cereale și plante oleaginoase, grâul va continua în sistemul de taxare inversă, iar făina și pâinea vor fi la un TVA de 9 procente.
„Scenariul care este făcut. (...) Din discuțiile cu Ministerul Finanțelor, personal cu ministrul Finanțelor, a reieșit așa: - . Sunt cuvintele ministrului Finanțelor, Daniel Chițoiu”, a spus șeful ROMPAN.
Aurel Popescu consideră că reducerea TVA la pâine este binevenită, nu însă și de ajuns. Pe lângă comercializarea pâinii în magazine specializate, domnia sa a vorbit și de un control „drastic” la toți cei peste 4.000 de producători, cu prioritate la „cei mici”.
„Două măsuri sunt necesare să fie luate, concomitent cu această reducere de TVA: 1) un control drastic al tuturor unităților și, dacă se poate, pornind de la cele mici către cele mari, în așa fel încât să se acopere toate cele 4.200 de unități care produc pâine în România și, acest control, să fie echidistant. Adică să nu mai existe ca în anii trecuți liste cu unități care nu trebuie controlate; 2) un proiect de act normativ la care noi lucrăm acum cu ANPC și MADR referitor la vânzarea pâinii numai în magazine specializate sau în raioane specializate. În prezent, pâinea se vinde în circa 150.000 de puncte de vânzare în toată țara. Prin această măsură, probabil că vom ajunge la jumătate ca număr de unități, ceea ce va fi în avantajul consumatorului că va găsi o gamă sortimentală mare, că va găsi furnizori mai mulți în același magazin și organul de control este mai prezent în aceste unități. Toate aceste trei măsuri dacă se iau, noi cei care respectăm legea și care avem frica anului 2013, vom demonstra și vom face un efect în ceea ce privește încasările bugetare”, a mărturisit Popescu.

sursa: www.brutarul.ro


 

Ciolos: Romania va fi invadata de lapte din import

”Autoritățile române și producătorii de lapte trebuie să ia măsuri încă de pe acum pentru ca din anul 2015 să evite ieșirea de pe piața internă a laptelui de producție autohtonă, ca urmare a eliminării cotelor de lapte la nivel european”, a avertizat, vineri, comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloș.
“Sunt foarte preocupat de ceea ce se va întâmpla cu producătorii români după 2015 când vor dispărea cotele de lapte și piața va fi total liberalizată. Dacă producătorii locali nu își consolidează o producție de calitate, multe branduri românești de lactate, cu capital internațional, riscă să nu mai producă cu lapte românesc.
Autoritățile și producătorii ar trebui să reflecteze serios și să decidă ce e de făcut pentru ca în 2015 să nu ne trezim că nu vom mai găsi pe piață lapte românesc. Dacă vrem să evităm asta, trebuie acționat acum. Brandingul produselor locale, sistemul de autocontrol, organizarea producătorilor sunt parte din această soluție (…) Va exista și posibilitatea acordării unor subvenții cuplate pentru sectoare vulnerabile”, a declarat Cioloș, pentru Mediafax.
Eliminarea cotelor de lapte din anul 2015 va permite producătorilor din întreaga Uniune Europeană să vândă cantități nelimitate de lapte, astfel încât piața românească va fi invadată de produse de import, a explicat Lucian Luca, de la Institutul de Economie Agrară al Academiei Române.(Mediafax)

sursa: www.infoaliment.ro


Evenimentul anului pentru Horeca si Retail

Publicatiile Food&Bar, Piata, Modern Buyer organizeaza, in perioada 22-24 mai, evenimentul Achizitii in Retail & Horeca, un eveniment B2B cu un format unic in Romania, care prezinta solutii distincte pentru Retail modern, Retail traditional si Horeca. 


Achizitii in Retail & Horeca, desfasurat la Crystal Palace Ballrooms, reuneste pe parcursul a trei zile furnizorii de servicii, produse de larg consum si pentru Horeca, companii de logistica si distributie, magazine independente si retelele de retail locale si internationale si numerosi operatori horeca, de la marile lanturi de fast food, restaurante sau cafenele, pana la micii operatori independenti.

Evenimentul continua traditia evenimentelor Achizitii in Horeca lansate in 2012, intr-o formula extinsa anul acesta si cu produse si solutii pentru retail.

Cele doua editii anterioare desfasurate in primavara si toamna anului trecut s-au bucurat de un real succes in piata, atragand un numar mare de participanti din randul furnizorilor si din randul clientilor horeca, interesati de produsele expozantilor si de temele de discutii din cadrul conferintelor.

Prima editie Achizitii in Horeca a avut loc pe 30 mai 2012 la Hanul lui Manuc si a reunit peste 300 de participanti, reprezentanti ai operatorilor Horeca si ai furnizorilor de produse alimentare si nealimentare. Prima parte a zilei a fost dedicata unei conferinte in care au fost dezbatute cele mai importante problematici si tendinte in relatia furnizor-achizitor. In paralel, pe parcursul zilei, s-a desfasurat expozitia produselor si solutiilor dedicate Horeca, vizitata de peste 200 de achizitori, manageri si proprietari de locatii. Acestia au avut ocazia sa discute cu 35 de companii care au expus o gama variata de produse: echipamente profesionale, produse alimentare, bauturi alcoolice si nealcoolice, vesela, tacamuri, accesorii etc.

Evenimentul i-a atras pe unii dintre cei mai importanti jucatori din Horeca, din toate segmentele si formatele de business. Printre acestia s-au numarat: Howard Johnson Grand Plaza Bucharest, JW Marriott Grand Hotel, Continental Hotels, Athenee Palace Hilton, Pullman, Ramada Parc, Hotel Phoenicia Grand Bucuresti, Golden Tulip Times, NH Hotels si altii. Au mai raspuns invitatiei lansate achizitori si proprietari ai unor importante retele de restaurante, precum si companii de catering sau delivery: City Grill, La Mama, Il Calcio, Privileg Catering, Wu Xing, Pizza Hut, KFC, Eurest, Casa Doina, Ceainariile Rendez-Vous, Cuptorul cu Lemne, Pizza Dominium, Gala Catering, Red Angus Steakhouse s.a. Nu in ultimul rand, expozitia produselor si serviciilor dedicate industriei Horeca a fost vizitata de foarte multe restaurante independente: Crama Domneasca, Sky Bar, Mica Elvetie, The Library, Sofa Restaurant, The Harbour, Siqua Hotel, Hotel Erbasu, Bistro Mon Cheri, Trattoria Roma etc.

Cea de-a doua editie desfasurata pe 23 octombrie la Hotel Pullman World Trade Plaza a fost deasemenea o reusita, atragand peste 200 de participanti ce au interactionat cu reprezentantii furnizorilor prezenti la expozite si conferinta. O componenta foarte interesanta pentru operatorii din domeniu a fost prezentarea primului studiu despre obiceiurile romanilor cu privire la petrecerea timpului liber si consumul in locatiile Horeca, denumit ISRA Horeca Barometer, sustinut de Alice Mihai - Business Development Director ISRA Center Marketing.


sursa: www.foodandbar.ro


Vanzarile de lapte au crescut cu 3%

Vânzările de lapte sunt, în această perioadă, mai mari cu 2-3 procente față de cele din perioada similară a anului trecut, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
“În această perioadă, după anunțarea rezultatelor, vânzările sunt mai mari cu 2-3 procente decât anul trecut. Este un lucru care ne bucură foarte tare”, a spus ministrul Agriculturii, după ședința Adunării Generale a Asociației Crescătorilor de Taurine din România.
Potrivit acestuia, piața laptelui este una stabilă la această dată, iar prețurile rămân destul de bune pentru crescătorii de animale.“Am discutat aproape zilnic cu reprezentanții patronatelor din industria laptelui și ne spuneau că există o tendință. Dacă înainte aveam două prețuri, unul primăvara, când prețul scădea, și altul toamna, când creștea, acum există o tendință de uniformizare. În 2013, prețurile nu au scăzut comparativ cu anii precedenți. Sunt prețuri mult mai bune pentru crescătorii de animale decât în anii anteriori”, a spus Constantin.(Agerpres).

sursa: www.infoaliment.roConferințele GastroPan dezbat teme importante din sector

Conferințele GastroPan dezbat teme importante din sectorProfitând de capacitatea expoziției GastroPan de a atrage mii de vizitatori din toată țara, institute de cercetare și asociațiile de specialitate din sectorul de panificație și-au propus să organizeze pe perioada târgului mai multe conferințe despre tehnologii inovatoare, dar și despre problemele cu care se confruntă afacerile din domeniu. Vizitând expoziția puteți participa la aceste programe.

Vizitatorii expoziției vor avea șansa de a asista la dezbaterile organizate de cele mai importante asociații ce reprezintă interesele brutarilor și cofetarilor autohtoni. Vă prezentăm o parte din conferințele care se vor desfășura în cadrul expoziției GastroPan 2013:

- Institutul Național pentru Bioresurse Alimentare - IBA București: „Cercetători în sprijinul industriei alimentare prin inovare și servicii”;

- Asociația Specialiștilor din Morărit Panificație (ASMP) - Prezentarea celei de-a XXII-a ediții a simpozionului anual ASMP;

- Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (ROMPAN) -

Întâlnirea specialiștilor din industria de morărit și panificație;

- Asociația Națională a Industriilor de Morărit și Panificație (ANAMOB) - Dezbateri pe probleme de actualitate ce afectează industria de morărit și panificație.

Accesul la toate aceste conferințe este liber pentru toți vizitatorii expoziției GastroPan, indiferent dacă sunt sau nu membri ale asociațiilor de specialitate. Prin susținerea primită din partea tuturor asociațiilor și patronatelor din domeniu, expoziția GastroPan reușește să transmită un apel la unitate în industria de panificație, oferind acces liber la informații concrete despre evoluția pieței.

Pentru detalii puteți contacta organizatorii la telefon 0266-219.392 sau pe adresa info@gastropan.ro

sursa: www.brutarul.ro

 

DILEMĂ: Reducerea TVA sau taxarea inversă?


DILEMĂ: Reducerea TVA sau taxarea inversă?Sarabanda cu reducerea TVA la alimente a intrat în linie dreaptă: Guvernul a anunțat demararea, de la 1 iulie, a unui program-pilot, cu aplicarea TVA de 9% pe întregul lanț de panificație: grâu - făină - pâine. Însă, nu s-a hotărât ce se va întâmpla cu taxarea inversă, procedură care expiră la 1 iunie.

Reducerea TVA la alimente este o promisiune făcută de USL încă din timpul campaniilor electorale și mereu invocată, ca o măsură menită să conducă la diminuarea evaziunii fiscale din industria alimentară. Potrivit estimărilor oficiale, evaziunea a atins 70% din totalul vânzărilor pe această piață. Numai la pâine, evaziunea este de circa 300 milioane euro. Dar, până în prezent, Guvernul nu a reușit să obțină acordul FMI, care se opune reducerii TVA, invocând scăderea încasărilor la buget și mărirea deficitului, precum și eficiența nedovedită a unei astfel de măsuri pentru reducerea evaziunii fiscale.

sursa: www.brutarul.ro

 

Ce oportunități au furnizorii care expun la GastroPan?

Furnizori mondiali de ingrediente, echipamente și tehnologii pentru brutării, cofetării și restaurante vor participa la expoziția GastroPan. Oferta bogată de soluții expuse, programele demonstrative variate sau concursurile care vor desemna Pâinea, Tortul sau nghețata Anului, sunt doar câteva din surprizele dedciate celor 20.000 de vizitatori așteptați la eveniment.

GastroPan este unul dintre cele mai importante târguri de profil organizate în Europa de Sud-Est, permițând specialiștilor vizitatori să experimenteze cele mai noi tendințe și tehnologii de pe piață. Furnizori români și străini care expun la eveniment vor dobândi o prezență puternică pe piața panificației, cofetăriei și alimentației publice.

O piață cu potențial

Românii sunt cunoscuți ca fiind printre cei mai mari consumatori de pâine din UE. În acest context, sectorul de panificație a fost în ultimii ani de criză pintre cele mai puțin afectate sectoare economice. Având o valoare estimată la 1 miliard de euro piața de panificație continuă să ofere numeroase oporunități de dezvoltare pentru brutării, patiserii, cofetării dar și pentru restaurante, baruri și cafenele, care tind să se adreseze aceleiași clientele. Investițiile în produse și tehnologii noi au fost, sunt și vor fi însă condiția esențială pentru succesul acestor afaceri.

Poartă de acces către piața de profil

Din dorința de a deveni furnizori pe o piață cu un asemenea potențial, furnizorii de echipamente, ingrediente, dotări și tehnologii pentru afacerile de profil și-au deja rezervat standuri în cadrul celui mai important târg autohton ce reunește antreprenorii și specialiștii din domeniile panificației, cofetăriei și alimentației publice. Pentru a afla ce anume vor expune furnizorii la GastroPan, vizitați meniul Profilul Expozantului.

Participarea la GastroPan în calitate de expozant este foarte avantajoasă, comparativ cu alte expoziții internaționale de profil. Vă puteți convinge de asta aflând Tarifele Expoziționale, iar dacă doriți să expuneți la eveniment puteți începe prin completarea Cererii de Participare. Dacă vă grăbiți, mai puteți obține încă un stand cu o poziționare mai bună. Pentru mai multe detalii folosiți Formularul de Contact, apelați numărul 0266 219.392 sau trimiteți un e-mail pe adresa info@gastropan.ro.

Sprijiniți Concursurile GastroPan prin Sponsorizare!

GastroPan este spațiul inovației și al creativității, oferind numeroase demonstrații practice și concursuri pentru brutari, cofetari și bucătari, ajutând astfel producătorii din domeniu în perfecționarea personalului și dezvoltarea de noi produse. În viziunia specialiștilor din sector, concursurile Gastropan au puterea de a impune tendințele pieței de profil. Sponsorizând aceste competiții, ofertele dumneavoastră pot deveni cu ușurință soluții de referință în brutăriile, cofetăriile și bucătăriile profesionale autohtone. AICI puteți citi detaliile Ofertei de Sponsorizare!

Spații publicitare în Catalogul Oficial GastroPan 2013!

Detalii și rezervări standuri la telefon 0266-219.392 sau pe adresa info@gastropan.ro!

sursa: www.brutarul.ro

Programul pilot de reducere a TVA în panificație ar putea fi aplicat din luna iunie, mai devreme cu o lună decât se anunțase inițial.

Anunțul a fost făcut, vineri, 18 februarie, de secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, la o dezbatere cu privire la noua Politică Agricolă Comună 2014 - 2020.

Potrivit acestuia, măsura vizează reducerea evaziunii fiscale și nu scăderea prețurilor la acest produs.

Sursa: www.recolta.eu


Curs de sculptură în legume în IANUARIE


Curs de sculptură în legume în IANUARIERevista Gastromedia vă oferă o nouă șansă de a vă însuși talentul sculpturii alimentare. În perioada 21-23 ianuarie 2013, un bucătar specializat în domeniu, un cuțit special pentru sculptură și un întreg arsenal de fructe și legume vor sta la dispoziția cursanților dornici de a se iniția în domeniu. Cursul va avea loc la Sovata, Complex Danubius.

Ca și la ediția precedentă, seminarul practic de inițiere în domeniu va fi susținut de bucătarul Tamás Gábor, specialist în sculptura culinară, cu numeroase distincții obținute la competiții de talie internaționale din domeniu. Puteți vizualiza AICIo galerie foto realizată în timpul cursului desfășurat în octombrie 2012.

În cadrul programului cursanții vor lucra cu legume de sezon (morcovi, țelină, ridichi, cartofi, sfeclă, dovleac), iar la finalul cursului participanții vor fi capabili să obțină prin sculptură două tipuri de flori, mai multe tipuri de frunze și vor învățat tehnica inscripționării legumelor și fructelor prin intermediul sculpturii.

Tariful de participare este de 150 euro/cursant și conține instruirea, materiile prime necesare și câte un cuțit special pentru sculptura culinară. (Nu conține cazarea și masa).

Ofertă de cazare:

Tarif cazare Hotel Danubius: Cameră dublă cu mic dejun: 250 RON/zi
Cameră single cu mic dejun: 210 RON/zi - Tarif Demipensiune (opțional): 50 lei/persoană/zi.
Telefon: 0265-570.151

Tarif cazare Hotel Brădet:Cameră dublă cu mic dejun: 130 RON/zi
Cameră single cu mic dejun: 110 RON/zi - Tarif Demipensiune (opțional): 40 lei/persoană/zi.
Telefon: 0265-570.151

PENTRU A BENEFICIA DE ACESTE TARIFE, ÎN MOMENTUL REZERVĂRII MENȚIONAȚI PARTICIPAREA LA CURSUL DE SCULPTURĂ ÎN FRUCTE ȘI LEGUME!

IMPORTANT: Numărul locurilor este limitat la 15!

Pentru detalii și înscrieri ne puteți contacta: 0266-219.392, 0733-313.042 sau pe adresa de e-mail gastromedia@gastromedia.ro

 


 

Curs de Grilaj pentru cofetari in FEBRUARIE

GrilajGrilajul are o denumire inspirată din cuvântul francez „grillige”, fiind un produs dulce obținut dintr-un amestec de zahăr caramelizat și alune mărunțite sau semințe de susan, migdale ori nucă, laminat și uscat. Deși sunt mai puțin cunoscute în țara noastră, produsele de acest tip au un succes deosebit, atât ca simplă delicatesă, cât și ca materie primă pentru obținerea unor piese artistice deosebite.

Ce este și cum se obține grilajul de cofetărie?


GrilajRețeta de bază prevede în primă fază topirea/caramelizarea a jumătate de kilogram de zahăr. Când amestecul capătă o densitate asemănătoare mierii, se adaugă în conținut un sfert de kilogram de semințe oleaginoase. Dacă nu ne zgârcim la adaosul semințelor, vom obține un amestec foarte gustos, puțin mai dens decât untul.

Scurtă istorie a grilajului


Grilajul este o delicatesă răspândită în cofetăriile din întreaga lume, fiind apreciată încă din secolul X pentru proprietățile curative. Era considerat un bun medicament în calmarea tusei, în cantități mai mari consumându-se ca stimulent digestiv. Mai târziu produsul a devenit un desert de bază în compoziția meselor regale, căpătând mai ales rol decorativ.

 

 

Grilaj sau zahăr ars?


Produsele Grilaj mai sunt cunoscute în limbajul popular drept zahăr caramelizat sau zahăr ars. Denumirea de „zahăr ars” este însă profund criticată de către cofetarii specializați în realizarea produselor și a pieselor artistice obținute din acest material. Motivul: zahărul nu trebuie ars, ci trebuie doar încălzit și păstrat la o anumită temperatură.

Un produs asemănător cu grilajul este și „Dalauzi”, o prăjitură armenească la obținerea căreia se folosește un amestec de nucă și mac.

Ce oferă cursul de perfecționare „Grilaj”?


GrilajCursanții înscriși la primul program de perfecționare de acest tip își vor însuși noțiunile de bază moderne în obținerea Grilajelor de cofetărie, dar și detalii despre realizarea unor lucrări artistice cu ajutorul acestui material. Vor învăța cum să obțină și să promoveze în rândul consumatorilor torturile din grilaj, având în vedere că acestea nu sunt plăcute doar ca aspect, ci au și un gust deosebit.

 


Pentru detalii despre înscrierea la CURSUL DE PERFECȚIONARE ÎN GRILAJ, susținut de un specialist din domeniu, contactați-ne la telefon 0266-219.392 sau scrieți-ne pe adresa brutarul@brutarul.ro.


sursa: www.brutarul.ro

 


Încheiem anul cu o scădere de 12% a stocurilor mondiale de grâu?

Ultima estimare a Departamentului de Agricultură a Statelor Unite (USDA), publicată în luna noiembrie, prevede pentru finele anului recoltă 2012-2013 stocuri mondiale de grâu de 174,18 milioane de tone, în creștere față de cele 173 milioane de tone pe care le prognoza în raportul anterior, publicat în octombrie. Cu toate acestea, nivelul estimat este cu 12%, mai exact cu 23,71 milioane de tone sub cele 197,89 milioane de tone din anul-recoltă 2011-2012.

Cât privește producția globală de grâu pentru anul 2012-2013, noul raport relevă o revizuire în scădere cu 1,62 milioane de tone a prognozei din luna anterioară, până la 651,43 milioane de tone. Față de producția de grâu de anul trecut, USDA prevede o scădere cu 44,63 milioane de tone, adică 6%, a cantității recoltate în acest an. Același trend de contracție este prezentat și în privința consumului mondial de grâu, care a fost revizuit în scădere cu peste 3 milioane de tone, până la cifra de 675,14 milioane de tone. Ritmul de scădere anuală a consumului este prognozat să atingă însă numai 3%.

Noul raport mai relevă o revizuire, în creștere cu 1,82 milioane de tone față de luna anterioară, a exporturilor mondiale de grâu, ele fiind estimate la 132,69 milioane de tone. Față de anul precedent, prognoza indică exporturi de grâu mai mici cu 15% (23,57 milioane de tone).

sursa: www.brutarul.ro


Analiză: Cereale mai scumpe de la anul, când România va trebui să importe masiv

După ce a exportat masiv cereale în această vară, profitând de creșterea prețurilor pe fondul secetei, România va fi nevoită să importe grâu de panificație în prima parte a anului 2013, adică exact în perioada în care cerealele se vor scumpi din nou, arată o analiză XTB România, preluată de Capital.ro.

Potrivit analiștilor, după ce prețul grâului și cel al porumbului a scăzut în ultimele luni cu 7, respectiv 10 la sută, la începutul anului viitor, prețul cerealelor va crește din nou. Principalul motiv pentru care se întrevede o creștere a prețurilor este seceta, care a afectat principalele țări producătoare de cereale. Analiza XTB România indică o creștere a cotațiilor la grâu cu 27,5% de la începutul anului, urmate de o  corecție descendentă în lunile de toamnă, de circa 7%.
Potrivit aceleiași surse, în lunile ce vin, aprecierea grâului este din punct de vedere fundamental scenariul principal, iar analiza grafică favorizează aceeași ipoteză. La capătul unei perioade de așteptare temporară, în cazul în care contextul meteo nu devine mai avantajos pentru recoltă, lunile următoare ar putea aduce o scumpire.

sursa: www.brutarul.ro

Indicele generalizat al prețurilor la alimente calculat de către Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) pentru luna septembrie a crescut cu 3 puncte (1,4 procente) față de luna august. După două luni marcate de o relativă stabilitate, indicele a crescut ușor pe fondul scumpirii accentuate a lactatelor și a cărnii, contrabalansate de scăderi de prețuri la zahăr, grăsimi și uleiuri.

Potrivit FAO, prețul lactatelor a crescut cu 7% numai în luna august, reprezentând cea mai accentuată creștere din ianuarie 2011 încoace. Toate cele cinci tipuri de produse lactate monitorizate au înregistrat creșteri de prețuri, cu precădere laptele praf degresat, care s-a scumpit cu 12% într-o singură lună. Instituția susține că cererea mondială de produse lactate rămâne fermă, pe fondul creșterii costurilor pentru hrană, ceea ce alimentează trendul ascendent al prețurilor.

Tot creșteri de prețuri, dar mai modeste, s-au înregistrat la categoria cărnii (+2,1%) și la cereale (+1%). FAO arată totuși că la nivelul actual prețul cerealelor este cu 7% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut, și cu numai 4% sub nivelul record înregistrat în aprilie 2008.

Pe de altă parte prețul uleiurilor și al grăsimilor s-a redus cu 0,4%. O contracție și mai accentuată a înregistrat în septembrie prețul zahărului, care s-a redus cu 4,2% față de luna precedentă, fiind actualmente cu 25% sub nivelul înregistrat în septembrie 2011.

sursa: www.gastromedia.ro


Cei mai renumiți producători de echipamente, ustensile și ingrediente pentru brutării, cofetării și unități de alimentație publică și-au anunțat participarea la principala expoziție de profil organizat în țara noastră. GastroPan pare să fie metoda ideală prin care să își prezinte ultimele inovații producătorilor din România.

Dinamica pieței autohtone și consumul record de produse de panificație al românilor fac piața românească foarte atractivă pentru marii furnizori. Raportat la beneficiile aduse expozanților, GastroPan este cel mai accesibil târg internațional dedicat industriei de profil.

PRIMII ÎN EUROPA LA CONSUMUL DE PÂINE

În România consumul anual de pâine pe cap de locuitor este de 97 kg, cel mai înalt nivel din Uniunea Europeană ,conform unui studiu realizat în anul 2011 de către AIB International. Valoare este peste media europeană, estimată de 61,5 kg pe cap de locuitor și cu mult peste valoarea minimă înregistrată în Marea Britanie, de numai 14 kg.

89% DINTRE ROMÂNI CONSUMĂ ZILNIC PÂINE

În România produsele de panificație sunt o parte importantă din alimentația zilnică. Un studiu realizat în anul 2010 de compania Gallup, la cererea ROMPAN, arată că 89% dintre persoanele adulte consumă zilnic pâine.

ACESTE DATE RELEVĂ APORTUL MAJOR PE CARE ÎL ARE INDUSTRIA DE PANIFICAȚIE, PATISERIE ȘI COFETĂRIE ÎN ALIMENTAȚIA ROMÂNILOR, DAR ȘI INTERESUL PRODUCĂTORILOR DE A RĂSPUNDE LA NEVOILE CONSUMATORILOR DEZVOLTÂND PRODUSE DE CALITATE, INOVATOARE ȘI SIGURE.

GASTROPAN 2013 este o platformă profesională ce sprijină dezvoltarea industriei în concordanță cu tendințele pieței, expunând soluțiile cu care răspund furnizorii la nevoile producătorilor și specialiștilor din industria de profil.

sursa: www.brutarul.ro


 

Producția totală de grâu se va cifra la 4,751 milioane tone, în 2012, și va fi în scădere cu 15% față de cea înregistrată în 2011, care s-a ridicat la 5,792 milioane tone, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, vineri, la o conferință de presă.

 

"Producția totală de grâu se așează la 4,751 milioane tone, în 2012. În 2011, producția totală a fost de 5,792 milioane tone. Producția de anul acesta este mai mică, dar nu este o situație care să alarmeze, că nu am avea să ne asigurăm necesarul de hrană. Am vorbit cu comercianții pe piețele externe și în 2012 exporturile sunt la o capacitate mai mică decât în 2011, astfel că necesarul pe piața românească nu va fi afectat", a declarat ministrul Daniel Constantin.

Aceasta a precizat că în 2012 producția de grâu se ridică la 2,6 tone pe hectar, în scădere față de 3,5 tone pe hectar, la cât se ridica în 2011.

"Producția de grâu din 2012 este în jur de 2,6 tone pe hectar, în timp ce anul trecut era de 3,5 tone pe hectar. Per total, producția este mai mică cu 15%. Am parcurs o perioadă mai puțin fastă, care a afectat densitatea pe hectar în primul rând', a adăugat Daniel Constantin.


sursa: www.brutarul.ro

 


 

Copyrigt - Logisitcwarehouse - 2012
design - Modern Visual Graphics
programed by - lokopi Web
Home Produse Producători produse de sezon Oferta Servicii Promoții Info Contact